ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
14 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έρευνα σοκ Ο πλανήτης διχάζεται: Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού προτιμούν για «πλανητάρχη» τη Ρωσία και την Κίνα

1 min read

Σε όλο τον κόσμο, οι στάσεις του κοινού απέναντι στη διεθνή πολιτική συγκεράζονται σε δύο αντίθετα μπλοκ: φιλελεύθερες δημοκρατίες που προτιμούν τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και πολίτες πιο αυταρχικών εθνών που υποστηρίζουν την Κίνα και τη Ρωσία – μια διαδικασία που επιταχύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι οποίοι «εναρμόνισαν» δεδομένα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 137 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 χωρών από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και διαπίστωσαν ένα χάσμα – το οποίο αυξάνεται εδώ και μια δεκαετία – που πλέον πολώνει τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ζώνη ανελεύθερων κοινωνιών

Οι ερευνητές λένε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας οδήγησε τους ανθρώπους στη Δύση να αισθάνονται ολοένα μεγαλύτερη πίστη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΝΑΤΟ και οδήγησε τις πλουσιότερες δημοκρατίες στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη προς μια φιλοαμερικανική στάση.

Ωστόσο, στην έκθεσή τους προσδιορίζουν και μια ζώνη ανελεύθερων και αντιδημοκρατικών κοινωνιών, όπως τις ονομάζουν, που εκτείνεται από την Ανατολική Ασία έως τη Μέση Ανατολή και προς τη Δυτική Αφρική, η οποία χαρακτηρίζεται από την ακριβώς αντίθετη τάση: πληθυσμούς που έχουν σταθερά αυξήσει την υποστήριξη προς την Κίνα, τη Ρωσία ή και τα δύο, κατά τα πρόσφατα χρόνια.

Μεταξύ των 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στις φιλελεύθερες δημοκρατίες του κόσμου, τα τρία τέταρτα (75%) έχουν τώρα αρνητική άποψη για την Κίνα και το 87% αρνητική άποψη για τη Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο για το Μέλλον της Δημοκρατίας (CFD), του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η οποία μας δίνει ενημερωμένες πληροφορίες για τις τρέχουσες απόψεις του 83% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

west russia china3
Ρωσικός βομβαρδισμός στη Μαριούπολη της Ουκρανίας (φωτογραφία AP/Evgeniy Maloletka)

Ομως, μεταξύ των 6,3 δισεκατομμυρίων που ζουν στις υπόλοιπες 136 χώρες του κόσμου, συμβαίνει το αντίθετο – με το 70% των ανθρώπων να διάκεινται θετικά προς την Κίνα και το 66% προς τη Ρωσία.

Η ανάλυση περιλαμβάνει σημαντικά δεδομένα της κοινής γνώμης από τις αναδυόμενες οικονομίες και τον Παγκόσμιο Νότο, και υποδεικνύει ότι αυτό το χάσμα δεν είναι μόνο οικονομικό ή στρατηγικό, αλλά βασίζεται σε προσωπική και πολιτική ιδεολογία.

«Ο κόσμος έχει χωριστεί σε φιλελεύθερες και ανελεύθερες σφαίρες», είπε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης Δρ Xavier Romero-Vidal, από το Ινστιτούτο Bennett του Κέμπριτζ για τη Δημόσια Πολιτική. «Το σημερινό παγκόσμιο χάσμα δεν εξαρτάται τόσο από τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των εθνών. Οι ισχυρότεροι δείκτες που βρήκαμε για το πώς οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο ευθυγραμμίζονται γεωπολιτικά είναι οι θεμελιώδεις αξίες τους, όπως η ελευθερία της έκφρασης».

«Θαλάσσια συμμαχία» vs «Ευρασιατικού Μπλοκ»

Στη μία πλευρά του νέου χάσματος βρίσκεται αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «θαλάσσια συμμαχία», με αρχές που βασίζονται στις ελεύθερες ροές εμπορίου και ιδεών και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης και πιο σταθερά τμήματα της Αμερικής και της Αυστραλασίας. Ο οδηγός τους εξακολουθεί να είναι κυρίως οι ΗΠΑ, παρά την αναταραχή της προεδρίας Τραμπ.

Το αντίπαλο σύμπλεγμα επικεντρώνεται σε ένα «Ευρασιατικό Μπλοκ» που εδράζεται στην Κίνα και τη Ρωσία, με συνδέσεις σε όλη την έκταση της ασιατικής ηπείρου προς την Κεντρική Ασία, το Ιράν και την Αραβική Μέση Ανατολή, καθώς και μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Απόρριψη του «δυτικού νεωτερισμού»

Οι ερευνητές λένε ότι ορισμένες συγκρίσεις με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εξακολουθούν να ισχύουν καθώς αυτή η τελευταία ομάδα είναι ευρέως συσπειρωμένη γύρω από την απόρριψη του «δυτικού νεωτερισμού» και των φιλελεύθερων αξιών.

«Οι δημοκρατίες υψηλού εισοδήματος γίνονται σταθερά πιο κοσμικές και δεκτικές στα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά όχι ο υπόλοιπος κόσμος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης Dr Roberto Foa, συνδιευθυντής του CFD στο Ινστιτούτο Bennett του Cambridge.

Υπό δεκαετή διαμόρφωση

«Απολυταρχικοί ηγέτες όπως ο Πούτιν έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές αυτού που αποκαλούν «παραδοσιακές» αξίες ενάντια σε μια, θεωρούμενη ως, απειλή του δυτικού φιλελευθερισμού», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σχηματοποιήσει αυτό το χάσμα, αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση εδώ και μια δεκαετία, καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη για τη γεωπολιτική ήταν πολύ πιο ανάμικτη και απροσδιόριστη πριν δέκα χρόνια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυτοπεποίθηση της Κίνας και οι διακρατικές επενδύσεις σε υποδομές βοήθησαν ν’ αλλάξει αυτός ο συσχετισμός, όπως και η στρατηγική εστίαση της Κίνας και της Ρωσίας στην Αφρική.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας προκάλεσε την ενίσχυση αυτού του παγκόσμιου διχασμού, αφού τώρα χαράσσονται κυριολεκτικά γραμμές μάχης που αντικατοπτρίζουν τις δύο πλευρές των προοδευτικών ελευθεριών και του αυταρχισμού», είπε ο Foa.

west russia china5
Συνάντηση των ηγετών του G7 (φωτογραφία αρχείου από AP)

«Αν κοιτάξουμε πώς αισθάνονται διαφορετικοί πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο απέναντι στη Ρωσία, βρίσκουμε μια σχεδόν πανομοιότυπη αντανάκλαση του πώς οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν τη χώρα διπλωματικά» πρόσθεσε.

Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ – δεδομένα παγκόσμιας στάσης

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ρωσία έχει χάσει την «περιθωριακή» υποστήριξή της μεταξύ των εξτρεμιστών στη Δύση εδώ και μια δεκαετία. Το ποσοστό των δυτικών πολιτών με θετική άποψη για τη Ρωσία είχε ήδη μειωθεί από τους δύο στους πέντε (39%), σε λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) μέχρι τις παραμονές της εισβολής του 2022 στην Ουκρανία και τώρα είναι μόλις ένας στους οκτώ ( 12%).

Στο μεταξύ, η θετική γνώμη των πολιτών προς τη Ρωσία έχει πέσει κατακόρυφα σε άλλοτε συμπαθούσες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα (69% σε 30%), η Ουγγαρία (45% έως 25%) ή η Ιταλία (38% σε 14%).

Ωστόσο, στις περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ευνοϊκά. Αυτό περιλαμβάνει το 75% των ερωτηθέντων στη Νότια Ασία, το 68% στη γαλλόφωνη Αφρική και το 62% στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στην πραγματικότητα, παρά την εισβολή του 2022, η κοινή γνώμη για τη Ρωσία παραμένει θετική στο Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Μαλαισία, την Ινδία και το Βιετνάμ.

Η εξαίρεση της Λατινικής Αμερικής

Με παρόμοιο τρόπο, η στάση απέναντι στην Κίνα διαχωρίζει τώρα τη Δύση από τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Μόλις πριν πέντε χρόνια, δύο στους πέντε (42%) δυτικούς πολίτες είχαν θετική άποψη για την Κίνα, ποσοστό που έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό (23%).

Ωστόσο, μετά από μια πτώση που σχετίζεται με την Covid, η δημοτικότητα της Κίνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει ανακάμψει, ειδικά μεταξύ των 4,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε 147 χώρες που συμμετέχουν στην κολοσσιαία «Πρωτοβουλία Belt and Road» – μεταξύ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν θετική άποψη για την Κίνα, σε σύγκριση με μόλις το ένα τέταρτο (27%) στις μη συμμετέχουσες στην πρωτοβουλία χώρες.

Η μόνη σημαντική εξαίρεση φαίνεται να είναι η Λατινική Αμερική, όπου – σ’ αντίθεση με άλλες περιφέρειες αναπτυσσόμενων χωρών – οι ερωτηθέντες προτιμούν τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Κίνας με προβάδισμα ρεκόρ 24%.

Δυσαρέσκεια για τη δημοκρατία

Μεγάλο μέρος του νέου «τεκτονικού ρήγματος» έχει τις ρίζες του στη στάση απέναντι στη δημοκρατία. «Οι δημοκρατικές κοινωνίες είναι πολύ πιο αρνητικές απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ το αντίστροφο ισχύει για τις πιο αυταρχικές κοινωνίες. Αυτή η σύνδεση δεν υπήρχε πριν μια δεκαετία, αλλά είναι αρκετά σαφής σήμερα», δήλωσε ο Romero-Vidal.

Ωστόσο, ορισμένες εκλογικές δημοκρατίες διάκεινται πολύ θετικά για τη Ρωσία και την Κίνα. Πρόκειται για έθνη που παλεύουν με τη διαφθορά και τη δημοκρατική νομιμότητα, όπως η Ινδονησία, η Ινδία και η Νιγηρία.

Στην πραγματικότητα, η απογοήτευση με τη δημοκρατία αποτελεί άποψη της πλειοψηφίας στο 69% των χωρών στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ευνοϊκά για τη Ρωσία. Επιπλέον, απ’ όλα τα έθνη όπου η απογοήτευση με τη δημοκρατία αποτελεί άποψη της πλειοψηφίας, τα τρία τέταρτα (73%) έχουν επίσης πολίτες που διάκεινται θετικά απέναντι στην Κίνα.

«Μοντέλο αυταρχικού εκσυγχρονισμού»

«Οι θεωρούμενες ως δημοκρατικές ανεπάρκειες συνδέονται με μεγαλύτερη δεκτικότητα του κοινού προς τη Ρωσία και την Κίνα. Η δημοκρατία και η ελεύθερη έκφραση είναι δύσκολες, όπως έχουν δείξει ακόμη και οι πιο εδραιωμένες δημοκρατίες τα τελευταία χρόνια», επισήμανε ο Foa.

«Η Κίνα προσφέρει ένα μοντέλο αυταρχικού εκσυγχρονισμού στο οποίο οι προσωπικές ελευθερίες εγκαταλείπονται στην προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης και του εθνικού κύρους. Η σχετική ελκυστικότητα της Κίνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να μην είναι απλώς ζήτημα επιλογής της Αμερικής ως συμμάχου, αλλά ως πολιτικού μοντέλου», πρόσθεσε.

Εκπληξη και οργή στη Δύση

Τα ευρήματα της μελέτης, αν και δεν είναι απαλλαγμένα από το περιθώριο σφάλματος, είναι αρκετά ισχυρά για να ληφθούν σοβαρά υπόψη, σημειώνει από την πλευρά του ο Krishen Mehta, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας (ACURA) και Ανώτερο Μέλος της Παγκόσμιας Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Yale.

Ο Krishen Mehta χρησιμοποιεί ιστορικο-κοινωνικά και οικονομικά εργαλεία για να ερμηνεύσει τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας του Κέμπριτζ και καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια που οδήγησαν τον πλανήτη σε αυτήν τη διαίρεση.

Έρευνα σοκ – Ο πλανήτης διχάζεται: Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού προτιμούν για «πλανητάρχη» τη Ρωσία και την Κίνα

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.