ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίθεση Τσίπρα κατά ΓΣΕΕ και ΚΚΕ για τις απεργίες

1 min read

Με επίθεση κατά της ΓΣΕΕ και κατά του ΚΚΕ για το θέμα των απεργιών, ξεκίνησε ουσιαστικά η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού για να επιτεθεί στη συνέχεια κατά της ΓΣΕΕ, «που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και κατά του ΚΚΕ λέγοντας: «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».

Για τρίτεκνους – πολύτεκνους

«Παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους, άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί.

Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τρίτεκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.

«Για μία μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποία θα υποστεί κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και «ψηφοθηρία».

Ενταση

Στιγμιαία ένταση προκλήθηκε στη Βουλή όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «αυτούς εδώ», υπονοώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, και τις επιπτώσεις που θα είχε για τον κόσμο της εργασίας αν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ.

Δύο φορές στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι γνήσιοι εκφραστές, ακόμη και σήμερα, των θέσεων του ΔΝΤ και του ΣΕΒ στα εργασιακά. Στην ίδια αναφορά του, σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, κατήγγειλε όλους εκείνους που τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης έπαιρναν θαλασσοδάνεια και μίζες.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ασύστολο ψεύδος, ότι δήθεν η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εκείνοι ζητούν η απεργία να προκηρύσσεται με το 50%+1, όταν η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη της απαρτίας στο 50%+1.

Για το μνημόνιο και την αξιολόγηση

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».

Πρόσθεσε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός και έγινε πιο συγκεκριμένος:

«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η Αριστερά δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει»: Τη φράση αυτή υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως είχε παραθέσει σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε (οικονομικοί δείκτες και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες).

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι για σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Στην τρίτη αξιολόγηση ειδικότερα στο παρόν νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις είναι προς θετική κατεύθυνση, είπε. Αυτή η Βουλή δεν συνέρχεται μονάχα για να υλοποιήσει προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση έχει φέρει εμβληματικά νομοσχέδια, είπε και ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια για την υγεία και τα εργασιακά.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. Ειδική αναφορά έκανε στις αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«…Παρά την αντίθεσή σας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, «καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Μετά από 30 χρόνια ανομίας. Όσο και αν πολεμήσατε και πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Η συζήτηση και ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Βενιζέλος: Το νομοσχέδιο υπηρετεί διπλή γλώσσα

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική, αλλά προσπαθεί να πείσει πως το νομοσχέδιο έχει μεταρρυθμιστικό οίστρο, για να πείσει ότι φτάνουμε σε success story και να υπάρξει μία νέα ψευδαίσθηση ότι αγγίξαμε την περιβόητη καθαρή έξοδο.

«Η κυβέρνηση αποτελεί η ίδια το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας. Η χώρα οδηγείται, μέσα από μία νέα γενιά ψευδαισθήσεων, σε ένα στρατηγικό κενό μετά τον Αύγουστο του 2018» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στη Βουλή, και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο υπηρετεί τον στόχο της καθαρής εξόδου, μόνο που τώρα αυτός είναι η γυμνή έξοδος, στην οποία μας οδηγούν οι εταίροι, έχοντας θεμελιωμένους θεσμούς εποπτείας μέχρι το 2060 και μας κρατούν υπό συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος».

Ακόμη, υποστήριξε ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του Εuroworking Group, Tόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του, θύμισε, όπως είπε, ότι «στο μείζον ζήτημα του χρέους οι παραμετρικές αλλαγές θα είναι σταδιακές και θα υπάρχει ένα μνημόνιο με αιρεσιμότητα που θα ακολουθεί για πολλά χρόνια η χώρα».

«Η κυβέρνηση, μετά τον Ιούνιο του 2015, δεν ήταν απλώς μία κυβέρνηση πρόθυμη, αλλά επιδίωκε να αποδείξει ότι κάνει “ντιλίβερι”» σημείωσε ο κ. Βενιζελος και συμπλήρωσε ότι όχι μόνο ήταν «απολύτως ενδοτική» αλλά «παρέδωσε και τα πάντα.

«Το νομοσχέδιο υπηρετεί μία διπλή γλώσσα. Την εξωτερική υποταγή -που δεν αφορά μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά και στα εθνικά θέματα- και τον εσωτερικό αντιπερισπασμό» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Τα νομοσχέδια και όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης προωθούν μία νέα πελατειακή αντίληψη που θέλει την κοινωνία ηττημένη» επισήμανε, για να καταλήξει: «Χρειάζεται να έχεις στρατηγική αντίληψη για το πώς τα πετυχαίνεις, αλλά και θεσμικές εγγυήσεις, τα διαρθρωτικά μέτρα που η κυβέρνηση, με αποστολικό πάθος και χωρίς τύψεις, προωθεί, και που οδηγούν, υποτίθεται, στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και υπηρετούν την ανοιχτή κοινωνία και την οικονομία. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις και χωρίς τη μεσαία τάξη, δεν μπορούν να γίνουν».

Παφίλης: Δίνετε εξετάσεις στο σύστημα

«Δίνετε εξετάσεις στο σύστημα, ότι μπορείτε εσείς να περνάτε καλύτερα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική και δίνετε εξετάσεις χτυπώντας το ΚΚΕ, που αποκαλύπτει την ταξική ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε, ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, μέρος της ενιαίας στρατηγικής της πολιτικής των μνημονίων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και μπαίνουμε σε κανονικότητα, αν και θα διατηρηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και η ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

«Επιτίθεστε στο ΚΚΕ γιατί αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική και στρατηγική σας» είπε ο Θανάσης Παφίλης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει ψευδεπίγραφο διαχωρισμό ανάμεσα σε μεσαία και φτωχά στρώματα, χωρίς μάλιστα να θίγει καν τα συμφέροντα βιομηχάνων, τραπεζιτών και εφοπλιστών, στους οποίους δίνει περισσότερα και αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

«Υποχωρείτε σε όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών τους» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε ότι το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας που έχει αρχίσει εδώ και καιρό, σήμερα έχει σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ.

«Πλέον υιοθετείτε, βήμα το βήμα, την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ και όλων όσων εχθρεύονται την εργατική τάξη, χτυπάτε την καρδιά του δικαιώματος της απεργίας που είναι τα εργοστάσια, που είναι οι επιχειρήσεις» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και επισήμανε: «Το 15% των εργαζομένων μπορεί να υπογράφει συμβάσεις επιχειρησιακές, που μειώνουν τους μισθούς κλπ, κλπ. Εσείς αυτό θα το καταργήσετε; Και κόπτεσθε για τη συμμετοχή των εργαζομένων; Και σήμερα φέρνετε αυτό που ονειρεύονταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ο ΣΕΒ. Και βγαίνει και ο κ. Βρούτσης και μιλάει αναιδέστατα και αισχρά και μιλάει για παράσιτα και εργατοπατέρες. Να τους αναζητήσει στο χώρο του.

Στον χώρο της ΔΑΚΕ, στον χώρο των άλλων που τόσα χρόνια είναι επαγγελματίες και στηρίζουν την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Και έρχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι ενδιαφέρεται για τη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων. Θα μείνετε στην ιστορία. Γελιέστε αν νομίζετε ότι οι εργαζόμενοι θα υποταχθούν. Θα ακολουθήσουν και άλλοι, διότι η πραγματικότητα είναι βάρβαρη και θα γεννήσει μεγάλους αγώνες».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.