ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
1 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίδειξη ισχύος από Πούτιν- Προς παραμονή στη Λευκορωσία – Μαζική εκκένωση του Donetsk – Η απειλή για τον Nord Stream2

1 min read

Συνεχίζεται ο πόλεμος της προπαγάνδας και το παιχνίδι εντυπώσεων Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την ουκρανική κρίση. Από την μία πλευρά η Δύση επιμένει ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τις συνοριακές περιοχές αλλά τις ενισχύει και από την άλλη η Μόσχα υπογραμμίζει ότι δεν θέλει πόλεμο και ότι δεν σχεδιάζει εισβολή στη γειτονική της χώρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες, αναλοίνωσαν τη «μαζική εκκένωση» των εδαφών στην ουκρανική επαρχία του Donetsk, από ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, σε συνεννόηση με τη Μόσχα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης οντότητας υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει να παράσχει καταφύγιο για τους πολίτες οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την αυτοαποκαλούμενη “ΛΔ του Donetsk”, στην οποία οι εχθροπραξίες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών έχουν ενταθεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Πάντως, η Γερμανία επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το κλίμα και απειλεί τη Ρωσία με επιβολή κυρώσεων για τον αγωγό Nord Stream 2.

H Γερμανία έβαλε στο τραπέζι τον αγωγό Nord Stream 2

Πιο αναλυτικά, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, δήλωσε πως όλες οι επιλογές -ακόμα και o Nord Stream 2- είναι στο τραπέζι όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
«Εμείς, η Γερμανία, είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουμε υψηλό τίμημα γι’ αυτό» είπε και συνέχισε «για μένα, στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι επιλογές, ακόμα και ο Nord Stream 2».
Επισημαίνεται ότι η Ρωσία δεν έστειλε αντιπροσωπεία στη Σύνοδο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η Μπέρμποκ έστειλε μέσω της ομιλίας της ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο: «η ασφάλεια δεν μπορεί να έρθει σε βάρος άλλων χωρών».

Η συνάντηση Putin-Lukashenko

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, είχε κρίσιμη συνάντηση με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko. Κύριο 
αντικείμενο το εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Λευκορωσία και μετά την 19η Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Σημειώνεται πως περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες, όση είναι περίπου και η στρατιωτική δύναμη της Λευκορωσίας, συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τη Δύση, μπορούν να αποτελέσουν την απόλυτη «κάλυψη» για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μια επίθεση στο Κίεβο.
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία είναι η ισχυρότερη που καταγράφεται μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Βάσει του προγραμματισμού, οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν με το πέρας των ασκήσεων.

Ανατροπή;

Ωστόσο, η συνάντηση Putin – Lukashenko μπορεί να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα, γεγονός που αν συμβεί θα παρατείνει και την αγωνία της Δύσης, συντηρώντας τις ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί στην Ουκρανία.
«Θα λάβουμε όλες τις δέουσες αποφάσεις» είπε ο Lukashenko, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία θα αφήσει στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό στη Λευκορωσία.
Ο Lukashenko, ο οποίος κρατά τα ηνία της Λευκορωσίας από το 1994, αντιστεκόταν για χρόνια στη δημιουργία μιας μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής βάσης, στάση όμως που άλλαξε άρδην από το 2020 και μετά, όταν και ο πρόεδρος Putin τον στήριξε πολιτικά και οικονομικά απέναντι στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Έκτοτε ο Lukashenko έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον Putin, σε τέτοιο σημείο που η αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι παραδίδει την κυριαρχία της Λευκορωσίας στον Ρώσο πρόεδρο.

Για όσο χρειαστεί οι Ρώσοι

Σε δηλώσεις του ο Lukashenko υποστήριξε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα μείνουν στη Λευκορωσία για όσο χρειαστεί.
«Το λέω για άλλη μια φορά.
Αυτή είναι η γη μας και η απόφαση είναι δική μας» υποστήριξε ο Lukashenko σχετικά με την τύχη των ρωσικών στρατευμάτων, ο οποίος αφού επέκρινε την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, είπε πως δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια από κανέναν.
Πάντως η παραμονή των Ρώσων στη Λευκορωσία αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από αρκετούς Λευκορώσους, ακόμα και υποστηρικτές του Lukashenko, οι οποίοι δεν επιθυμούν μια περαιτέρω ενοποίηση με τη Ρωσία, θεωρώντας το ρωσικό στρατό ως δύναμη κατοχής.
6544444.JPG

Putin: Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση – Δεν έχει νόημα να απαντάς συνεχώς

Μετά τις συνομιλίες του με τον Lukashenko, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως το Κίεβο δεν συμμορφώνεται σε όλα τα βασικά ζητήματα που επιτάσσουν οι συμφωνίες του Μινσκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Donbas για να τερματιστεί η σύγκρουση.
«Το μόνο που χρειάζεται να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του Donbas και να συμφωνήσουν σε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό της σύγκρουσης», συμπέρανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Επίσης, ο Putin επεσήμανε πως δεν έδωσε σημασία στους ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη πρόθεση της Ρωσίας να «εισβάλει» στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο μάλιστα για «παραπληροφόρηση».
«Δεν έδωσα σημασία σε αυτό, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και το να απαντάς συνεχώς σε αυτό δεν αξίζει τον κόπο», σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Εξέφρασε επίσης την πρόθεση της Ρωσίας για συζήτηση ορισμένων ιδεών της Δύσης σε θέματα ασφάλειας, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξετάζονται όλα τα θέματα, χωρίς διαχωρισμό.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν διατυπώσει μια σειρά από ιδέες για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας – πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, στρατιωτική διαφάνεια, την οποία η Ρωσία δεν αντιτίθεται να συζητήσει. Και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε την τροχιά διαπραγμάτευσης, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα θέματα εξετάζονται σύνθετα, χωρίς να ξεφεύγουμε από τις κύριες ρωσικές προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για εμάς», διευκρίνισε.
Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις, σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και η Λευκορωσία θα πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας με αυτή την έννοια. Και αυτό ακριβώς στοχεύει η σημερινή μας συνάντηση. Πρώτα απ’ όλα, αυτό ήταν στο επίκεντρο της προσοχής μας» σημείωσε ο κ. Πούτιν, εστιάζοντας σε θέματα οικονομικής συνεργασίας.
Ταυτόχρονα, οι δύο πρόεδροι εξήραν τις κοινές ασκήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας, εστιάζοντας στον αμυντικό τους χαρακτήρα.
«Πρέπει να δηλώσω ότι αυτές οι ασκήσεις είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα» ανέφερε ο κ. Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας πως οι ασκήσεις αυτές «δεν απείλησαν κανέναν».

Επιβλέπει τεράστια στρατιωτική άσκηση που προσομοιάζει με πυρηνική επίθεση


Την ετήσια άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής που προσομοιάζει σε πυρηνική επίθεση θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο 19/2 η Ρωσία υπό την παρουσία του προέδρου Vladimir Putin.
«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Vladimir Putin θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής, η οποία στοχεύει στον έλεγχο της ετοιμότητας των στρατιωτικών εντολών και των πληρωμάτων των πυραυλικών συστημάτων, των πολεμικών πλοίων και των στρατηγικών βομβαρδιστικών, προκειμένου να επαληθευτεί η αξιοπιστία των πυρηνικών όπλων και των συμβατικών δυνάμεων» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Στο πλαίσιο της άσκησης αυτής, η οποία είναι γνωστή ως Grom, θα εκτοξευτούν βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι cruise, ενώ στο πλαίσιο των ασκήσεων θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.
Οι «στρατηγικές» δυνάμεις της Ρωσίας προορίζονται για να απαντήσουν σε απειλές περιλαμβανομένου του πυρηνικού πολέμου.
Είναι εξοπλισμένες με διηπειρωτικούς πυραύλους, με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπορία του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένη με συμβατικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η άσκηση αυτή, αν και είθισται να γίνεται το καλοκαίρι, φέτος θα συμπέσει με το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας στη Λευκορωσίας.
Μάλιστα, η άσκηση αυτή διατηρεί την ανησυχία της Δύσης, η οποία εξακολουθεί να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σενάριο πάντως το οποίο αποκλείει κατηγορηματικά η Μόσχα.

Κρεμλίνο: Άσκηση ρουτίνας

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε
 ότι πρόκειται για μία «διαδικασία εκπαίδευσης ρουτίνας», της οποίας «προηγήθηκε μία ολόκληρη σειρά γνωστοποιήσεων προς διάφορες χώρες μέσω διαφόρων διαύλων».
«Ολα αυτά είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένα και κανείς δεν έχει ερωτήματα ή ανησυχίες διότι όλα έχουν γνωστοποιηθεί εκ προοιμίου» είπε ο Peskov προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις αυτές είναι «απολύτως διαφανείς, τελείως κατανοητές από τους ξένους ειδικούς».
«Δεν πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία σε οποιονδήποτε» τόνισε ο εκπρόσωπος του Putin.

Ανησυχία για Donbas

Επιπλέον, ο Peskov εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση στην περιοχή του Donbas της ανατολικής Ουκρανίας.
Όπως είπε, η κατάσταση εκεί παρουσιάζεται εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη.
Στο Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Alexey Reznikov δήλωσε ότι από ουκρανικής πλευράς δεν σχεδιάζονται επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των φιλορώσων αυτονομιστών ή κατά των εδαφών της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαίας.
«Ενισχύουμε την άμυνά μας.
Αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να διεξαγάγουμε οποιαδήποτε επίθεση κατά των εδαφών αυτών», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Αμυνας ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Κίεβο: 150.000 Ρώσοι γύρω από την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Ουκρανία αν και το υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως είναι χαμηλός ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλιμάκωσης.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία.
Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον» υποστήριξε ο Alexey Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Donbas, ο Reznikov τόνισε ότι έγιναν 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.
Σημειώνεται πως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν μια σημαντική αύξηση των πυρών, με 189 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός να έχουν καταγραφεί χθες, Πέμπτη 17/2, στην περιοχή του Donetsk, έναντι 129 προχθές, Τετάρτη 16/2.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.