ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έλληνας ναύαρχος αποκαλύπτει! «Η Τουρκία επιδιώκει ανταλλάγματα-Θα αγριέψει»…

1 min read

«Όσο η Τουρκία αισθάνεται ότι έχει να κάνει με κάποιον πιο αδύναμο, προχωράει και απειλεί με χρήση βίας.», τόνισε ο ο Αντιναύαρχος ε.α. και πρώην Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Γρηγόρης Δεμέστιχας.

Μιλώντας μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο στην Κύπρο, ο Γρηγόρης Δεμέστιχας εκτίμησε ότι η ένταση που δημιουργείται στην ανατολική Μεσόγειο συνδέεται ευθέως με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία επιδιώκει ανταλλάγματα. Θα ήθελε την διέλευση αγωγού ή αγωγών που θα διοχετεύουν τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, να περάσουν από την Τουρκία και να μην πάρουν τη θαλάσσια οδό μέσω Κρήτης προς την Ευρώπη. Επίσης, θεωρηθεί ότι επί των κοιτασμάτων έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι, συνεπώς θα πρέπει να ζητηθεί λύση στο Κυπριακό, αλλά στα μέτρα της. Τέλος, επιδιώκει να αναγνωριστεί από τις εταιρίες και εμμέσως από τα κράτη ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα κράτους, τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν κατά την εκτίμησή του είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δεμέστιχας απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στρατιωτικής ετοιμότητάς της ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία προσχηματικής κρίσης με την χρήση βίας, διεκδικώντας συγκεκριμένα πράγματα από συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτήρισε «ισχυρές», ρίσκο το οποίο η χώρα θα πρέπει να ζυγίσει καλά.

«Δεν νομίζω ότι στο μέλλον η Τουρκία θα έχει την ίδια αντιμετώπιση. Θα είναι πιο δυναμική η στάση απέναντί της», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρκτά προβλήματα που αφορούν στις ανατολικές περιοχές της, κυρίως στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ, ενώ παράλληλα δημιουργεί και συντηρεί προβλήματα στα δυτικά, όπως το Αιγαίο, η Θράκη αλλά και η ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος.

«Η Τουρκία συντηρεί την ένταση προβάλλοντας την ένταση προβάλλοντας διεκδικήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα φτάνοντας σε θερμό επεισόδιο με την σύγκρουση σκαφών του λιμενικού σώματος. Το αν θα προχωρήσει αργότερα σε κάποια κρίση, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε καθώς δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός», είπε.

(πληροφορίες από sigmalive.com.cy, radioproto.com.cy)

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση