ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εξουσιόδοτηση και υπεύθυνη δήλωση από το σπίτι μας μέσα στους επόμενους 2 μήνες πως θα γίνεται η διαδικασία

1 min read

Ηλεκτρονική εξουσιόδοτηση και υπεύθυνη δήλωση από το σπίτι μας μέσα στους επόμενους 2 μήνες- πως θα γίνεται η διαδικασία

Η εξουσιοδότηση από τον υπολογιστή του σπιτιού μας είναι μια πραγματικότητα πιο απτή παρά ποτέ. Δείτε πως θα γίνεται σε λίγους μήνες από τώρα από τον υπολογιστή του σπιτιού μας.

H υπεύθυνη δήλωση είναι ένα χαρτί με μεγάλη σημασία και μεγάλη χρήση για τον Έλληνα πολίτη. Στην αρχή, η υπεύθυνη δήλωση ρυθμιζόταν ενώπιον δημόσιας αρχής από το νομοθετικό διάταγμα 105/1969, γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί η έκφραση «υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105». Σήμερα ρυθμίζεται από το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 όπως έχει στο μεσοδιάστημα τροποποιηθεί.

Ως το 2001 η υπεύθυνη δήλωση έπρεπε να συνταχθεί σε ειδικό έγγραφο και να καταβληθεί τέλος χαρτοσήμου. Το 2001 καταργήθηκε το τέλος χαρτοσήμου στην υπεύθυνη δήλωση. Σήμερα, προχωράμε ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό βήμα παρακάτω μια και σέ δύο μήνες από τώρα θα είναι γεγονός η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική εξουσιοδότηση.

Πηγές στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανέφεραν στο Dikaiologitika News και την δημοσιογράφο Δήμητρα Τριανταφύλλου, πως αν και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του gov.gr είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα δουλεύεται με γρήγορους ρυθμούς, πράγμα που συμφώνα με τις πηγές μας ότι κάνει πολύ πιθανό υπηρεσίες στο gov,gr να τρέξουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Και πως θα γίνεται η υπεύθυνη δήλωση αλλά κι η εξουσιοδότηση στην πράξη; Ο πολίτης θα επισκέπτεται το gov.gr από τον υπολογιστή του σπιτιού του. Στη συνέχεια θα γίνεται ταυτοποίηση του προσώπου του (ταυτοπροσωπία) είτε μέσα από κωδικούς του TAXISnet είτε από τα τραπεζικά του στοιχεία (όπως αναφέρουν πηγές στα Dikaiologitika News αυτή τη στιγμή το Υπουργείο αναζητά ποιος από τους δύο τρόπους είναι ο πιο ασφαλής).

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

Στη συνέχεια, αυτόματα, με ένα κωδικό θα αποστέλλεται η υπεύθυνη δήλωση ή η εξουσιοδότηση στην υπηρεσία που επιθυμεί ο πολίτης.

Όσο για την ισχύ που θα έχει η εξουσιοδότηση κι η δήλωση αυτή θα είναι το ίδιο επίσημη με αυτή που έχουν οι χάρτινες…όπως τις γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, αφού όμως προηγηθεί, πολύ άμεσα, νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει σε εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση την ίδια ισχύ με τις ηλεκτρονικές εκδοχές τους.

Πηγη Dikaiologitika News

Δημοσίευση στα Social Media