ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εδώ συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί από τους Τούρκους [εικόνες]

1 min read

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα στρατιωτικά επιτελεία Ελλάδας και Τουρκίας μετά την σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτών, στην τούρκικη πλευρά, δίπλα στον ποταμό  Άρδα και λίγο πάνω από τις Καστανιές Έβρου. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού οι δύο Έλληνες στρατιώτες είναι καλά στην υγεία τους και  σημείωνε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δόθηκε εντολή να συλληφθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr πρόκειται για τους στρατιωτικούς: Άγγελο Μητραιτώδη και Δημήτριο Κουκλατζή.

Πώς έγινε η σύλληψη 

Στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε τρις χρωματιστές γραμμές. Η κόκκινη γραμμή είναι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η μπλέ γραμμή είναι η διαδρομή την οποία ακολουθούν οι ελληνικές περίπολοι ενώ η πράσινη γραμμή είναι η διαδρομή την οποία ακολουθούν οι τουρκικές περίπολοι. Όπως μπορείτε να διακρίνεται και εσείς οι δύο διαδρομές βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Στο σημείο που έχει επισημανθεί με pin (πινέζα)  είναι και το σημείο οπού μέχρι στιγμής εικάζεται πως συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο EleftherosTypos.gr ανέφεραν πως και «οι δύο διαδρομές είναι τόσο κοντά στα σύνορα που μπορεί εύκολα κάποιος να χάσει τον προσανατολισμό του και να βρεθεί στην γείτονα χώρα, πόσο δε μάλλον όταν ο καιρός είναι άστατος».

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή διαδρομή των στρατιωτών απαγορεύεται να γίνουν γνωστές από κανένα μέσο ενημέρωσης καθώς πρόκειται για στρατιωτικές θέσεις και σχέδια.

Συνελήφθησαν  με την κατηγορία της κατασκοπίας

Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για την σύλληψη των δύο Ελλήνων με την κατηγορία της κατασκοπίας αλλά και της εισόδου σε ξένη χώρα χωρίς άδεια.  Οι δύο Ελληνες  ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν αρχικά με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά τα σενάρια περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους που είναι στην Ελλάδα, ή η σύνδεση του θέματος με οτιδήποτε άλλο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» ξεκαθάρισε.

Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε να ενημερωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο. Όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Με τη σειρά του ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Στην τουρκικό Τύπο τονίζεται ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας εκτός από την παράνομη είσοδο στην χώρα.

Παρέμβαση από τη ΝΔ

Την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος,«περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές».

Και σε αυτήν την περίπτωση, επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.

Περιμένουμε, δηλαδή, εξήγησε, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση