ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
5 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Bloomberg: Οι ενεργειακοί φόβοι της Ευρώπης βγάζουν το SWIFT από τη λίστα κυρώσεων στη Ρωσία

1 min read

Η απροθυμία της Ευρώπης να συμβιβαστεί όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της έχει προς το παρόν αφαιρέσει ένα από τα πιο σκληρά μέτρα από τον κατάλογο των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία: την εκδίωξή της από το SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πίσω από τις πληρωμές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι εξακολουθεί να αποτελεί μια επιλογή, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες χώρες της Ευρώπης -η Πολωνία και η Λιθουανία, για παράδειγμα- πιέζουν σκληρά για να συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων.

Αλλά δύο βασικοί παράγοντες καθυστερούν τις εξελίξεις: Οι αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αναζωογονήσει ανταγωνιστικά συστήματα μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός της Κίνας ή ενός άλλου που ξεκίνησε η Ρωσία το 2014, αφού απομονώθηκε λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ευρώπη χρησιμοποιεί το SWIFT για την αποστολή πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που χρειάζεται για τη θέρμανση των σπιτιών και την ηλεκτροδότηση των εργοστασίων της, πράγμα που σημαίνει ότι μια απαγόρευση θα μπορούσε να απειλήσει τις προμήθειές του εν μέσω της χειμερινής περιόδου, προσθέτοντας σε μια ήδη αυξημένη κρίση κόστους ζωής στην περιοχή. Μέσα σε 24 ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση των δύο περιοχών, η Δύση δαπάνησε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για τα πάντα, όπως πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα, φυσικό αέριο, αλουμίνιο, άνθρακα, νικέλιο, τιτάνιο, χρυσό και άλλα εμπορεύματα από τη Ρωσία, δείχνοντας το μέγεθος των συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η ΕΕ δεν συμφωνεί για την απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT για ένα πράγμα, επειδή η ΕΕ δεν συμφωνεί για την αποδέσμευση της ρωσικής ενέργειας» δήλωσε ο Έρικ Μέγερσον, ανώτερος οικονομολόγος με έδρα τη Στοκχόλμη που καλύπτει την Ευρωζώνη στη Svenska Handelsbanken AB.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα φάνηκε επίσης ξεκάθαρα όταν το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η ενέργεια θα είναι μεταξύ των τομέων που εξαιρούνται από τις κυρώσεις. Με τις συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια να εξακολουθούν να είναι δυνατές μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρόκειται για «κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να μην επιβληθούν», σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια Adam Tooze.

Το SWIFT -που σημαίνει Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication- παραδίδει ασφαλή μηνύματα και οδηγίες πληρωμής μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη. Διαχειρίστηκε 42 εκατομμύρια μηνύματα ημερησίως κατά μέσο όρο πέρυσι, γεγονός που το καθιστά βασικό στοιχείο για τις πληρωμές που αποτελούν πυλώνα του διεθνούς εμπορίου.

Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι τραπεζίτες λένε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας μπορεί να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά συστήματα. Και αυτό παρόλο που το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας μετρά επισήμως περίπου 400 χρήστες – σε σύγκριση με τις περισσότερες από 11.000 χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες που χρησιμοποιούν το SWIFT.

Μια ανάλυση από το Bloomberg των επιχειρήσεων που η ρωσική κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι χρησιμοποιούν το σύστημά της δείχνει ότι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ή από φιλικά κράτη. Στις διεθνείς τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο περιλαμβάνεται ένας μικρός αριθμός τοπικών μονάδων ιαπωνικών εταιρειών, καθώς και οι γαλλικές Societe Generale SA και Credit Agricole SA. Η SocGen αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Credit Agricole δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να μπει στον πειρασμό να μεταβεί στο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Κίνας, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. Η αναστολή του Swift «θα έβλαπτε τη Ρωσία λιγότερο απ’ ό,τι την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε.

Οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο έθεσαν επίσης ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα μιας διακοπής του SWIFT στις συνομιλίες τους με πολιτικούς ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες. Δεδομένου ότι το SWIFT είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων για πληρωμές, η απαγόρευση της Ρωσίας θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο τον εντοπισμό κεφαλαίων, ατόμων ή επιχειρήσεων που έχουν υποστεί κυρώσεις, τόνισαν οι ειδικοί.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.