ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άρθρο κόλαφος της Liberation καταγγέλλει την προσπάθεια του Μητσοτάκη να ελέγξει τον Τύπο

1 min read

H γαλλική εφημερίδα καταγγέλλει την προσπάθεια του Μητσοτάκη να ελέγξει τον Τύπο

Διανύουμε την πιο σκοτεινή περίοδο της νεότερης εποχής στην Ελλάδα, σε ο,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και αυτό το έχει παρατηρήσει και η διεθνής κοινότητα.

Με άρθρο-κόλαφο η γαλλική εφημερίδα Liberation ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων στην οποία καταγγέλλεται η υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Στον τίτλο της η γαλλική εφημερίδα είναι ξεκάθαρη: «Πιέσεις, απειλές, δολοφονία: Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές». Στο άρθρο αναφέρεται η εμμονή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ελέγχει τα μηνύματα που φτάνουν στους πολίτες και να ελαχιστοποιεί τις επικριτικές φωνές που διαφωνούν με τις πρακτικές της.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF) και τονίζεται: «Από την επιστροφή της δεξιάς στην εξουσία το 2019, η ελευθερία του Τύπου έχει επιδεινωθεί σημαντικά». Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «βαρύ κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία»«ανησυχητική κατάσταση»«πίεση» και «απειλές» κατά των δημοσιογράφων.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα, η Liberation, αναφέρεται στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου: «Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και πως η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη». Σε αυτές τις δηλώσεις, το δημοσίευμα αντιτάσσει την έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων σημειώνοντας ότι οι διεθνείς οργανώσεις ανησυχούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι όταν επιχειρούν να κάνουν έρευνα ή να καλύψουν γεγονότα.

Φυσικά, από το άρθρο δεν λείπει η αναφορά στις έρευνες για τη δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ, οι οποίες έχουν «παγώσει» και οι ένοχοι δεν έχουν εντοπιστεί. Σχολιάζοντας το γεγονός, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Προκαλεί δυσπιστία όσον αφορά στην ικανότητα και στη θέληση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα».

Το άρθρο καταλήγει με το νόμο για τα fake news που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα ένα «εργαλείο» για να περιοριστεί η ελευθερία του Τύπου!

Δημοσίευση στα Social Media