ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έρχεται 4η δόση εμβολίου το φθινόπωρο, πιθανότατα για όλο τον πληθυσμό!

1 min read

«Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν, επειδή έχουν νοσήσει»

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καθώς ανέφερε συγκεκριμένα πως «οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση (εμβολίου)», για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε».

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε, επίσης, πως η προστασία που προσφέρει η 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες, ενώ, όσον αφορά στην πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, είπε ακόμη ότι «μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

«Υπάρχει σταθεροποίηση, αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα που φτάνουν τα 176.000», σημείωσε η καθηγήτρια, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, προσθέτοντας ότι επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον («βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2»), στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ανησυχία προκαλεί η διάμεση ηλικία κρουσμάτων που, πλέον, είναι τα 41 έτη.

Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε πως δεν θα γίνει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ τόνισε για μια ακόμη φορά πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Tσιόδρας στην Επιτροπή, διατηρείται στο ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσησης. «Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν, επειδή έχουν νοσήσει», σχολίασε σχετικά η ίδια.

«Η πανδημία είναι σε έξαρση»

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, κάνοντας εκ νέου έκκληση για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση», υπογράμμισε η ίδια.

Κατόπιν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα αντιικά χάπια, καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα, η πλειοψηφία των οποίων εγκρίνεται, ενώ, όσον αφορά στο μονοκλωνικό της AstraZeneca, σημείωσε πως ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό», είπε με τη σειρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να τον υποτιμούν και να έρχονται άμεσα σε επαφή με το θεράποντα γιατρό τους» για να τους δώσει τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπουμε ύφεση τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.