ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

15 Αυγούστου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απέραντη θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφική φωτιά που μαίνεται στο δάσος της Δαδιάς  στον Έβρο. ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

1 min read

Απέραντη θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφική φωτιά που μαίνεται στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο. Εδώ και δύο 24ωρα, το τεράστιο καταφύγιο της άγριας ζωής είναι παραδομένο στις φλόγες και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλά πύρινα μέτωπα.

Πληροφορίες του ThessToday.gr αναφέρουν ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους, ενώ εκτιμάται ότι 7.000-8.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει ήδη στάχτη από την πυρκαγιά που κατακαίει τον οικολογικό πλούτο του δάσους.

Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού και βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.

Το έργο των πυροσβεστών είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο μεγάλος πυρήνας περιβάλλεται από πυκνά δέντρα, με αποτέλεσμα μόνο οι εναέριες δυνάμεις να είναι ικανές να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς που προκαλούν οι ασταμάτητες αναζωπυρώσεις.

«Το δάσος ήταν η σωτηρία των χωριών μας»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού στη Δαδιά οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν πως δεν έχουν ξαναδεί τόση μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει το δάσος.

«Μας στεναχωρεί πάρα πολύ όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες. Κάποτε εργαζόμασταν εκεί πάνω 150 άτομα και βγάζαμε το ψωμί μας. Δυστυχώς πλέον το έχουν εγκαταλείψει και δεν ασχολούνται τόσο με αυτό, ενώ κάποτε γινόταν χαμός από τους τουρίστες» αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. Γιώργος Αλεξίου.

Παράλληλα, η πυρκαγιά για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί γροθιά στο στομάχι καθώς οι περισσότεροι μεγάλωσαν δίπλα σε αυτό και το μόνο που είχαν μέχρι πρότινος ήταν πανέμορφες αναμνήσεις. «Μεγαλώσαμε εδώ, δουλέψαμε για να ταιζουμε τις οικογένειές μας, είναι τρομερό αυτό που βλέπουμε. Μόνο ο Θεός μπορεί να σώσει το δάσος πλέον».

Ο οικολογικός πλούτος που γίνεται στάχτη

Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης, όπου εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς.

Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980 και έχει κλίμα μεσογειακό, με στοιχεία ηπειρωτικού, που καθορίζουν οι βόρειοι άνεμοι.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών.

Η ορνιθοπανίδα του δάσους της Δαδιάς, και ειδικότερα ο πληθυσμός των αρπακτικών πτηνών, είναι που το κάνουν παγκοσμίως σημαντικό καθώς υπάρχουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση.

φωτιά στον Έβρο
φωτιά στον Έβρο

Η αποικία του μαυρόγυπα αριθμεί 90-100 μέλη, μεταξύ των οποίων 20-22 ζευγάρια που αναπαράγονται εδώ. Στο δάσος συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Βασιλαετοί και θαλασσαετοί είναι δύο ακόμα από τα είδη προς εξαφάνιση που έχουν καταγραφεί στο Δάσος της Δαδιάς, ενώ γεράκια, φιδαετοί, αετογερακίνες, χρυσαετοί, σταυραετοί αλλά και χαλκοκουρούνες, μεσοτσικλιτάρες, λιοστριτσίδες,δρυομυγοχάφτες και ο παρδαλοκεφαλάς, είναι μερικά από τα 219 συνολικά είδη πτηνών του δάσους.

Επίσης αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.

Το πλήθος της πανίδας που απαντάται στο Δάσος της Δαδιάς σχετίζεται με την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος: δάση από πεύκα και βελανιδιές, ρεματιές, μικρά αγροκτήματα και βοσκότοποι, ορθοπλαγιές συνθέτουν με άριστο τρόπο ένα ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ζωής.

Δημοσίευση στα Social Media