ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άνοιγμα συνόρων με την Αλβανία, που κάνει την… δύσκολη με τουρκικές «πλάτες»

1 min read

Χρειάστηκε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα για να δρομολογηθεί και να μεθοδευτεί το άνοιγμα των συνόρων στην ελληνοαλβανική μεθόριο και να αρχίσει ξανά να «δουλεύει» απρόσκοπτα το διμερές εμπόριο, αλλά και να διευκολυνθεί η διακίνηση εργατικών χεριών από την Αλβανία προς την Ελλάδα, κυρίως η μετακίνηση Αλβανών εργατών γης, που απασχολούνται σε ελληνικές καλλιέργειες που στηρίζονται κατά 80% σε μετακινούμενους εργάτες.

Το συμφέρον, αμφίδρομο, καθώς η μεν Αλβανία οδηγείται εδώ και πολύ καιρό (και τώρα λόγω κορωνοϊού) σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, με απτά πλέον φαινόμενα οριζόντιας, σαρωτικής διατροφικής ανεπάρκειας, ενώ και η ελληνική αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, χωρίς εργατικά χέρια, να υποστεί τεράστιες ζημιές…

«Τα δέντρα και οι καρποί δεν μπορούν να περιμένουν» ανέφεραν καλλιεργητές, πιέζοντας την κυβέρνηση να ενεργήσει κατάλληλα… Η συνομιλία Μητσοτάκη – Ράμα έγινε στις 22/4, ημερομηνία που τιμάται παγκοσμίως η Ημέρα της Γης!

Οι εκκλήσεις του αρμόδιου υπουργού για ενίσχυση των εργατικών χεριών στις ελληνικές καλλιέργειες έπιασαν τόπο. Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν, σύμφωνα με τη σχετική γενικόλογη ανακοίνωση, για τα μέτρα που έχουν λάβει οι δύο χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, «ούτως ώστε να αποκατασταθεί η διασύνδεση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις στην αλβανική οικονομία, ο Ράμα «έκανε τον δύσκολο» στον Έλληνα πρωθυπουργό… δείχνοντας ακόμα μία φορά το φιλικό πρόσωπο της Αλβανίας προς την Ελλάδα που συνεχίζει να υποστηρίζει τη γερμανοευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η οποία ωστόσο έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στην… Άγκυρα.

Έκλεισε πρώτη τα σύνορα

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, με προτροπές των τουρκοσυμβούλων του Ράμα, πρώτη έκλεισε τα σύνορα με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13/3 η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την επομένη (Σάββατο 14/3) στις 10 το πρωί κλείνει τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «απαγορεύεται εφεξής η μετακίνηση ανθρώπων που χρησιμοποιούν εναέρια και χερσαία μέσα μεταφοράς, από και προς την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «η διακίνηση προϊόντων θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά».

Μία ημέρα αργότερα η Αθήνα απάντησε με νομοθετική πράξη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε με καθυστέρηση ως προς τις αλβανικές ενέργειες ότι κλείνει και αυτή τα σύνορα με την Αλβανία την Κυριακή 15/3, «στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού». Ειδικότερα, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κ. Μητσοτάκη, αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε άμεσα «η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και “Β. Μακεδονία”, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα». Το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι 15/5.

Στις συνθήκες αυτές ο Ράμα βρήκε την ευκαιρία να «ξεσπάσει» πάλι στη μειονότητα. Με πρόσχημα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, «έπνιξε» τα απομονωμένα χωριά της μειονότητας, κοντά ή μακριά από τα ελληνικά σύνορα. Τα χωριά αυτά έχουν ήδη ερημώσει από τη φυγή των νεοτέρων. Ουδεμία πρόνοια ελήφθη για τους λιγοστούς υπερήλικες κατοίκους που μέχρι την εφαρμογή των μέτρων είχαν τη φροντίδα των τέκνων τους, τα οποία όμως έχουν μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα και το κλείσιμο των συνόρων τούς απέκοψε από τις εστίες των γονέων τους…

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων, 12 ημέρες μετά το κλείσιμο των συνόρων προχώρησε στην ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων στις πόλεις και αστυνομικών δυνάμεων στην ύπαιθρο, επιβάλλοντας καθεστώς στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες, την ώρα που αρκετοί ομογενείς (και Αλβανοί) προσπαθούσαν να επιστρέψουν στη χώρα και εμποδίζονταν στα σύνορα από τις δυνάμεις του Ράμα.

Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Σχετικά με συγκεχυμένες πληροφορίες που μεταδίδονται από αλβανικά ΜΜΕ περί δυσχερειών που αντιμετωπίζουν Αλβανοί πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν από την Ελλάδα στην Αλβανία, η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα αποσαφηνίζει ότι σε καμία απολύτως περίπτωση οι ελληνικές Αρχές δεν εμποδίζουν την έξοδο Αλβανών πολιτών που επιθυμούν να εισέλθουν στην Αλβανία από τις μεθοριακές διαβάσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Εξάλλου, έχουν θεσπιστεί ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν παράταση των αδειών διαμονής, οι οποίες λήγουν εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος των έκτακτων μέτρων».

Η Αθήνα στέλνει βοήθεια και τα Τίρανα ευχαριστούν την Άγκυρα!

Η Ελλάδα ακόμα μία φορά έτεινε χείρα βοηθείας στην Αλβανία με μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και προστασίας, την ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ελληνική μειονότητα, εξακολουθεί να καλλιεργεί το αλβανικό σοβινιστικό μένος στην αλβανική κοινή γνώμη εναντίον των Ελλήνων και της χώρας μας, επιστρατεύοντας σε αυτόν τον στόχο και τα αλβανικά ΜΜΕ, σχεδιάζει τον εποικισμό με 30.000 μετανάστες Ελληνικών περιοχών σε συμφωνία με τον Ερντογάν, απαλλοτριώνει ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα και αλλού, ενώ ως γνήσιος υπάλληλος της Άγκυρας διαμηνύει ανοιχτά ότι «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που θα σώσει την Αλβανία από τον κορωνοϊό»!

Δημοσίευμα της «Le Monde» για τη γεωπολιτική εκμετάλλευση της κρίσης του κορωνοϊού από την Άγκυρα (άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για τις περιφερειακές του φιλοδοξίες») σημειώνει ότι «ο Ερντογάν ήταν αυτός που πρώτος απευθύνθηκε στον Αλβανό πρωθυπουργό για να παράσχει βοήθεια».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ε. Ράμα, σε τηλεοπτική ομιλία του στην πρώτη φάση της πανδημίας (20 Μαρτίου), απευθύνθηκε σε ιδιαίτερα απαισιόδοξους τόνους στους Αλβανούς πολίτες, λέγοντας ότι «αυτή τη φορά είμαστε μόνοι και κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «ο Ερντογάν είναι αυτός που μπορεί να μας σώσει από την πανδημία»!

Ο Ράμα ανέφερε ειδικά ότι στο εσχατολογικό πιθανό σενάριο, κατά το οποίο ο κόσμος θα έχει καταρρεύσει, τα κράτη θα περιχαρακωθούν στον εαυτό τους και οι επικοινωνίες θα σταματήσουν, ο Ερντογάν θα σώσει την Αλβανία!

Είπε συγκεκριμένα ότι συνομιλεί καθημερινά με τον πρόεδρο Ερντογάν, αναφέροντας: «Έχουμε από καιρό, όχι τώρα, εδώ και δύο εβδομάδες που τέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της τουρκικής κυβέρνησης επί τάπητος οι εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση ανατροπής του κόσμου, όταν δεν θα υπάρχουν πλέον δυνατότητες επικοινωνίας με κανέναν και καταρτίσθηκαν λίστες αιτημάτων διαβεβαιώσεις από την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το κρίσιμο σημείο πρέπει να έχουμε την εξασφάλιση ενός Plan C, το οποίο μας έχει (ήδη) εγγυηθεί η Τουρκία»!

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.