ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανεβαίνει η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο- Έτοιμη να παρέμβει η Ρωσία

1 min read

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στα Βαλκάνια, με την Ρωσία να δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ενεργό ρόλο και αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για γενίκευση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς δήλωσε “σοκαρισμένος” από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιδράσει ακόμα στις προκλήσεις του Προέδρου του Κοσσυπεδίου Χακίμ Θάτσι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά θα το πράξει.

Ο κ. Θάτσι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για ένωση με την Αλβανία.

«Αν η Ε.Ε. συνεχίσει να απομονώνει το Κόσοβο, θα εξετασθεί η δυνατότητα θεσμικών ενεργειών ή δημοψηφίσματος για την ένωση με την Αλβανία. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω κοινοβουλευτικών αποφάσεων είτε μέσω δημοψηφισμάτων στο Κόσοβο και την Αλβανία, αλλά περιλαμβάνοντας και το Πρέσεβο, την Μεντβέσκα και το Μπουγιάνοβιτς. Αν Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει δύο αλβανικά κράτη με δύο σημαίες, ας δεχθούν μόνο τη μία σημαία», δήλωσε ο Θάτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Dukagjinit.

Από την πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απαιτήσει από την Πρίστινα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο, “αντί να κρατά παθητική στάση σχετικά με τις πρόσφατες επιδρομές της κοσοβάρικης αστυνομίας στις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι”.

«Βλέπουμε την παθητική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Η αρμόδια αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο όχι μόνο δεν εμπόδισε, αλλά στην ουσία συμμετείχε στην επίθεση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Οι συμφωνίες που πραγματοποιούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια από τις διατάξεις τους απαγορεύει την παρουσία αστυνομικών, οπλισμένων με πυροβόλα όπλα, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από τους Σέρβους», δήλωσε ο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ.

Παρέμβαση για το θέμα αυτό στην κυβέρνηση του Κοσσόβου και την KFOR, έκανε επίσημα η Ρωσία μέσω του Konstantin Kosachev, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σας προειδοποιούμε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά και να καταλάβει το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για ένα σαφές, ηχηρό και άμεσο μήνυμα, το οποίο είναι η ουσία», τόνισε ο ίδιος.

Ο Konstantin Kosachev είναι ο επικεφαλής στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Δούμα και είναι γνωστός ως ένας από τους πιο «δύσκολους» Ρώσους πολιτικούς σχετικά με το θέμα των σχέσεων με τη Δύση, αλλά και ως ένας άνθρωπος που μεταφέρει κυριολεκτικά τις απόψεις του Πούτιν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.