ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

29 Σεπτεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Ανδρική» υπόθεση οι επιστήμες στη χώρα μας – Οι Ελληνίδες εκπροσωπούν μόλις το 39% του κλάδου

1 min read

Μπορεί να μπήκαμε στο 2020 αλλά στον χώρο της επιστήμης οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στοιχεία 2018), από τα 15 εκατ. επιστημόνων και μηχανικών το 59% ήταν άνδρες και μόλις το 41% γυναίκες.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα πιο… ανδροκρατούμενη, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. ως προς την αναλογία των γυναικών στον επιστημονικό κλάδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εικόνα είναι παρόμοια, αφού λιγότερο από το 30% των επιστημόνων διεθνώς είναι γυναίκες.

Στην Ελλάδα, το 39% των επιστημόνων και μηχανικών είναι γυναίκες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους άνδρες επιστήμονες και μηχανικούς. Μάλιστα, η χώρα μας εμφανίζει καλύτερη εικόνα όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα πεδία STEM (Science, Technology, Maths) σε σχέση με χώρες, όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη» – International Day of Women and Girls in Science, που εορτάζεται, παγκοσμίως, στις 11 Φεβρουαρίου.

Η Φινλανδία στον «πάτο»

Σημαντικές διαφορές όσον αφορά την εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στον τομέα των επιστημών εμφανίζουν μεταξύ τους οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Τα κράτη με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών σε επαγγελματικά πεδία, σχετικά με την επιστήμη και τη μηχανική, καταγράφονται στη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Δανία (57% στη Λιθουανία, 52% σε Βουλγαρία και Λετονία και 51% στη Δανία).

Στην Πορτογαλία γυναίκες και άνδρες εκπροσωπούνται ισότιμα (50%) μεταξύ των επιστημόνων και των μηχανικών.

Αντίθετα, τη χαμηλότερη εκπροσώπηση των γυναικών στα επαγγελματικά πεδία, που σχετίζονται με το STEM, έχουν η Φινλανδία (29%), η Ουγγαρία (30%), το Λουξεμβούργο (31%) και η Γερμανία (33%).

Δημοσίευση στα Social Media