Πε. Οκτ 29th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άμεση ανάκληση των περιπολικών σκαφών που επιχειρούν στο Αιγαίο διέταξε η Βρετανία – Τι συνέβη;

1 min read

Στη Θάλασσα της Μάγχης επιστρέφουν τα δύο περιπολικά σκάφη της βρετανικής ακτοφυλακής που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αποτροπής διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, ώστε να συμμετέχουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις στη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

Η απόφαση του αρμόδιου Yπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, καθώς την περίοδο των εορτών ο ίδιος κήρυξε «σοβαρό περιστατικό» την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τις νότιες ακτές της χώρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζαβίντ το μεσημέρι της Τετάρτης από το Ντόβερ, κατά το 2018 το στενό της Μάγχης διέσχισαν παρατύπως και με τρόπο επικίνδυνο για τη ζωή τους 539 άνθρωποι, με το 80% αυτών να επιχειρούν το παράτολμο ταξίδι το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι αυξημένες διελεύσεις από τη Μάγχη έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Βρετανία. Μερίδα πολιτικών και σχολιαστών απαίτησε αυστηρότερους ελέγχους από τις γαλλικές αρχές και δυναμικότερη δράση από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ άλλοι επισήμαναν ότι οι αριθμοί ωχριούν σε σύγκριση με αντίστοιχα περιστατικά σε άλλα σημεία του πλανήτη, σύμφωνα ε το ΚΥΠΕ.

Ο κ. Τζαβίντ είπε επίσης ότι σχεδόν όλοι όσοι κατάφεραν να φτάσουν με αυτόν τον τρόπο στο βρετανικό έδαφος ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ο Yπουργός πάντως αμφισβήτησε το κατά πόσο όλοι τους είναι γνήσιοι πρόσφυγες σε αναζήτηση ασύλου. «Πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Αν πραγματικά αναζητάς άσυλο, γιατί δεν το ζήτησες στην πρώτη ασφαλή χώρα που έφτασες;» διερωτήθηκε ο Σατζίντ Τζαβίντ.

Έστειλε επίσης την προειδοποίηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ανεπιτυχής η αίτηση ασύλου αυτών των ανθρώπων, ώστε να αποτραπούν άλλοι από το να αποτολμήσουν τον διάπλου της Μάγχης.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι προφανώς πρέπει να υπάρξει συνεργασία με άλλες χώρες, αλλά και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων.

«Είναι το προϊόν πολέμων, το προϊόν παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το προϊόν περιβαλλοντικών καταστροφών. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της σε αυτούς», σχολίασε ο κ. Κόρμπιν.

Το πρώτο από τα δύο σκάφη του βρετανικού λιμενικού είχε αναπτυχθεί στο Αιγαίο το Μάιο του 2015 και το δεύτερο το περασμένο καλοκαίρι.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.