ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αίγυπτος και Χαφτάρ “ακονίζουν τα μαχαίρια τους” για πόλεμο με την Άγκυρα

1 min read

Μήπως να ενεργοποιηθούμε εδώ στην Ελλάδα αφού τουρκικά drone απογειώνονται από την Μισράτα και πετούν στην Α.Μεσόγειο και την Σύρτη;


Ξεκάθαρα “μυρίζει μπαρούτι” στην Λιβύη αφού Τούρκοι, Αιγύπτιοι και δυνάμεις του Χαφτάρ φέρονται να ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο για την τύχη της χώρας, ενώ τουρκικά drones απογειώνονται από την Μισράτα (Μεσόγειο) προκαλώντας πονοκέφαλο σε Παρίσι και Αθήνα.

Το μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ahmed al-Awadi, ανέφερε ότι αυτό που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Ο Αλ-Αουάντι τόνισε ότι η Αίγυπτος παρακολουθεί με σοβαρότητα την κατάσταση στη Λιβύη και λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου.

Τα “αποφασιστικά μέτρα” αφορούν την μετακίνηση μονάδων στα δυτικά σύνορα μαζί με αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ το σύνολο των αιγυπτιακών δυνάμεων της δυτικής περιοχής είναι σε ύψιστη ετοιμότητα εδώ και ημέρες.  

Σε δηλώσεις του Αιγύπτιου αξιωματούχου στην εφημερίδα Sada El Balad, αναφέρεται ότι η παρουσία της τουρκικής δυνάμεως στη Λιβύη αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Τόνισε επίσης ότι η Λιβύη θεωρείται ως ως χώρος φυσικής επέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου.

Ο Al-Awadi τόνισε την ανάγκη για συναίνεση των δύο πλευρών στην Λιβύη ως τον καλύτερο τρόπο για τον τερματισμό της κρίσης και την επίλυση των ζητημάτων ειρηνικά χωρίς καμία ξένη παρέμβαση.

Το μέλος της αιγυπτιακής επιτροπής άμυνας και ασφάλειας επιβεβαίωσε επίσης την σταθερή θέση της Αιγύπτου, η οποία υποστηρίζει την πορεία μιας πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, μακριά από ξένες επεμβάσεις και ένοπλες πολιτοφυλακές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για αυτό το ζήτημα, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

“Η Γαλλία προσπαθεί σκληρά να τερματίσει τις διαφορές Τουρκίας-Λιβύης και την παρέμβαση οποιασδήποτε ξένης χώρας στις υποθέσεις μιας άλλης χώρας που εμποδίζει τη σταθερότητά της”, τόνισε ο ίδιος.

Το LNA τώρα από την πλευρά του αποκάλεσε τον Ερντογάν “αποικιοκράτη” καθώς τουρκικά drone πετούσαν  πάνω από Σύρτη στις 12 Δεκεμβρίου 2020.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Αχμέντ αλ Μισμάρι είπε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν έχει χρονικό περιορισμό.

“Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι μια παρατεταμένη μάχη που θα τελειώσει με τον  πλήρη στρατιωτικό έλεγχο σε όλα τα εδάφη της Λιβύης και την εκδίωξη όλων των εξτρεμιστικών ομάδων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της LNA, στρατηγός Ahmed al-Mismari στον Τύπο.

Σε δήλωση προς την αιγυπτιακή εφημερίδα Akhbar el-Yom, ο ίδιος τόνισε: «Ο LNA έχει δεσμευτεί για την κατάπαυση του πυρός και είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα και τα μέτρα που έλαβε η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 της Λιβύης».

Ο Αλ-Μισμάρι παρατήρησε επίσης την δράση ενός «ασυνήθιστου τουρκικού σμήνους drone που παρατηρήθηκε στα δυτικά της κεντρικής παραλιακής πόλης της Σύρτης.

«Γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν στοχεύει να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια και σταθμούς πετρελαίου και θα το προσπαθήσει αυτό, μέσω των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού.

Ο Αλ-Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι οι λιμένες της Λιβύης είναι «ασφαλείς στα χέρια του LNA», σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα το γνωρίζει καλά.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού τόνισε ότι οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση για την υφαρπαγή των πετρελαιοπηγών και των τερματικών σταθμών δεν θα είναι μόνο εγχώριο ζήτημα, αλλά και διεθνές για τους ξένους εταίρους και εταιρείες, υποδεικνύοντας ότι η διεθνής κοινότητα «παρακολουθεί σοβαρά» την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη.

Περιγράφοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ ως «αποικιοκράτη», ο αλ-Μισμάρι ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα μεταφέρει εξοπλισμό και μισθοφόρους στη Λιβύη και ελέγχει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη «μέχρι αυτή την ώρα».

Δηλώσεις εκπροσώπου του GNA

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος τύπου του GNA Abdul Hadi Darah, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του εντόπισαν μια ένοπλη φάλαγγα της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ να κατευθύνεται από την Al-Jufra προς τη νότια περιοχή.

Μιλάμε για 17 θωρακισμένα οχήματα, έξι αυτοκίνητα και δύο ακόμη φορτηγά  φορτωμένα με πυρομαχικά.

Επιβεβαίωσε περαιτέρω ότι μεταγωγικό αεροσκάφος  προσγειώθηκε στη βάση Al-Qardabiyah στην Σύρτη  το Σάββατο το πρωί, τονίζοντας ότι ο Χαφτάρ δεν επιδιώκει σταθερότητα ή ασφάλεια, αλλά φιλοδοξεί να επιστρέψει στον πόλεμο για να καταλάβει την εξουσία.

Ο Χαφτάρ ‘όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα περιμένει να του επιτεθούν οι Τούρκοι σε καμία περίπτωση, αλλά πιθανόν με την συνδρομή Γάλλων και Αιγυπτίων, ετοιμάζει να κτυπήσει τους Τούρκους εκεί ακριβώς που δεν τον περιμένουν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.