ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
7 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πόσο επικίνδυνος έγινε ο αέρας που αναπνέουμε από τη φωτιά στην Εύβοια

1 min read

Πολύ κακή ήταν η ποιότητα του αέρα, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, και στα οκτώ σημεία μέτρησης της Αττικής (Γκύζη, Πεύκη, Μελίσσια, Πασαλιμάνι, Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Βουλιαγμένη, Θησείο) εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς σε Εύβοια και Βοιωτία.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμα PANACEA, οι τιμές υπερέβησαν κατά πολύ τα 50 PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όριο που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το ευχάριστο είναι πως στην Αττική δεν αναφέρθηκαν περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων, όπως αναφέρει ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκος Παπαευσταθίου.

«Ευτυχώς προς το παρόν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στις δημόσιες δομές υγείας δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά πολιτών που να ζήτησαν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τις φωτιές. Σε ό,τι αφορά στην Εύβοια, πέραν του τραυματισμού του εθελοντή δασοπυροσβέστη, έχουμε αναφορές από τα τοπικά Κέντρα Υγείας στις πληγείσες περιοχές για κατοίκους που ζήτησαν και έλαβαν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χορηγήθηκε στους πολίτες οξυγόνο και δεν χρειάστηκαν κάτι περισσότερο. Το ΕΚΕΠΥ παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο διοικητής.

Παράλληλα, ο κ. Παπαευσταθίου υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της πληγείσας από την πυρκαγιά περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για την ατμοσφαιρική επιβάρυνση

Εν τω μεταξύ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο λόγω των πύρινων μετώπων στην Εύβοια.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής χαρακτήρισε «προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών» την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις πυρκαγιές.

Εκτίμησε δε ότι ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες, για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα η συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.