ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
4 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Ισραήλ εμπόδισε την Ουκρανία να αγοράσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της NSO Group, φοβούμενο ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα εξοργίζονταν

1 min read

Τι αναφέρει κοινή έρευνα που έκαναν η εφημερίδα Guardian και η Washington Post

Το Ισραήλ εμπόδισε την Ουκρανία να αγοράσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της NSO Group, φοβούμενο ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα εξοργίζονταν από την πώληση του εξελιγμένου εργαλείου hacking σε έναν περιφερειακό εχθρό τους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η αποκάλυψη, μετά από κοινή έρευνα που έκαναν η εφημερίδα Guardian και η Washington Post, προσφέρει νέα εικόνα του τρόπου με τον οποίο «η σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία έχει κατά καιρούς υπονομεύσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο, «τις επιθετικές δυνατότητες της Ουκρανίας – και έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, άσκησε κριτική στη στάση του Ισραήλ από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, λέγοντας σε πρόσφατη ομιλία ενώπιον των μελών της Κνεσέτ ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «δώσει απαντήσεις» στο γιατί δεν έδωσε όπλα στην Ουκρανία ούτε επέβαλε κυρώσεις στους Ρώσους.

Άτομα με άμεση γνώση του θέματος λένε ότι, πηγαίνοντας πίσω τουλάχιστον στο 2019, Ουκρανοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να το κάνουν να χορηγήσει αδειοδότηση του εργαλείου spyware για χρήση από την Ουκρανία.

Όμως αυτές οι προσπάθειες απορρίφθηκαν και στην NSO Group, η οποία ελέγχεται από το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, δεν επετράπη ποτέ να εμπορευθεί ή να πουλήσει το spyware της εταιρείας στην Ουκρανία.

Όταν αναπτυχθεί με επιτυχία εναντίον ενός στόχου, το Pegasus μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χακάρει οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο και να υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες, να διαβάσει μηνύματα κειμένου ή να προβάλει φωτογραφίες ενός χρήστη.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή απομακρυσμένης ακρόασης, επειδή ένας κρατικός χρήστης του spyware μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως μια συσκευή εγγραφής σε κινητό τηλέφωνο.

Ανώτερος αξιωματούχος των πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι η απόφαση του Ισραήλ έκανε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να αισθάνονται «σύγχυση».

Πηγές κοντά στο θέμα είπαν ότι η απόφαση του Ισραήλ αντικατοπτρίζει την απροθυμία του να αναστατώσει τη Ρωσία, με την οποία έχει στενή σχέση πληροφοριών, ενώ πρόσθεσαν ακόμα ότι το Τελ Αβίβ φοβόταν πως η παροχή στην Ουκρανία της δυνατότητας να στοχεύει αριθμούς κινητών τηλεφώνων που εδρεύουν στη Ρωσία μέσω του Pegasus, θα θεωρηθεί ως επιθετική ενέργεια κατά των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το Pegasus ή τις συνολικές προσπάθειές τους να αναζητήσουν ισχυρή τεχνολογία επιτήρησης.

Αλλά ο Μικχάιλο Φεντόροφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που επιβλέπει την ψηφιακή τεχνολογία για την Ουκρανία, είπε: «Η κυβέρνηση του Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν συμμετέχει σε καμία συζήτηση ή διευκόλυνση σχετικά με επιθετική τεχνολογία, αλλά έχουμε συνεχείς συνομιλίες με πολλές ισραηλινές εταιρείες στην αγορά και βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Αλλά και πάλι, επιτρέψτε μου να πω το εξής: έχουμε αρκετές δυνατότητες για να συνεχίσουμε να κερδίζουμε και προσθέτουμε νέα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων εργαλείων, κάθε μέρα».

Οι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ έχει πολιτικά κίνητρα για να μείνει κοντά στη Ρωσία. Είτε από τις ελπίδες του ότι η Μόσχα θα αποφύγει να υπογράψει την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωση στη Βιέννη, είτε λόγω της εξάρτησής του από τη Ρωσία για να οργανώνει επιθέσεις σε ιρανικές θέσεις στη Συρία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.