ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Υπουργείο Εργασίας: Με τροπολογία η μεταφορά της φετινής κανονικής άδειας το 2021

1 min read

H καταβολή του διπλάσιου επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για τον μήνα Δεκέμβριο περιλαμβάνεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» με την οποία ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε άλλη τροπολογία ορίζεται πως ο εργαζόμενος σε αναστολή μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας για το 2020 το 2021.

Ειδικότερα:

1. Προβλέπεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τον μήνα Νοέμβριο ενεστώτος έτους.

Ειδικότερα:

α. Οι οριζόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αυτών ή των υποκαταστημάτων τους δύναται:

– να θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή, τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020,

– να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

β. Οι οριζόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται δύναται:

– να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή,

– να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, εφόσον έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

γ. Οι ανωτέρω εργαζόμενοι λαμβάνουν:

ι) την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία ορίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με βάση υπολογισμού το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες και
ιι) πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

δ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού τελεί υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς (είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα).

Αναλαμβάνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το κόστος καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, των εν λόγω εργαζομένων.

στ. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται και τους παρέχεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, μπορούν να εντάσσουν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν τεθεί σε αναστολή.

2. Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, να μεταφέρουν, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30η Ιουνίου 2021.

3. Μετατίθεται μέχρι την 30η.04.2021 (σήμερα ισχύει μέχρι την 31η.12.2020), η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, σχετικά με τον προσδιορισμό ασφαλιστικών οφειλών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο καταβολής δόσεων εκκαθάρισης έτους 2019 των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών με πολλαπλή ή μη δραστηριότητα και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ. Συγκεκριμένα καταβάλλεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε πέντε μηνιαίες δόσεις τυχόν διαφορά που προκόψει (χρεωστικό υπόλοιπο), από την εκκαθάριση των ανωτέρω ασφαλιστικών εισφορών.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος.

5. Παρατείνεται έως την 30.4.2021 η θητεία των i) διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, συνταξιούχων και εργοδοτών των αιρετών οργάνων των ΝΠΙΔ και του ΝΠΔΔ με την επωνυμία, «Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού του Εθνικού Τυπογραφείου» και ii) μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων και Ελεγκτικών Επιτροπών των δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων μελών της Ε.Σ.Α.μεΑ., εφόσον έληξε από την 11η.6.2020 και εφεξής ή λήγει για πρώτη φορά ενόσω βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού QOVID-19.

6. Παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο υλοποιούμενων προγραμμάτων και παροχών εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα, για το χρονικό διάστημα που υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς της πανδημίας COVID-19, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων.

7. Εκδίδεται, με ΚΥΑ, μέχρι την 31.12.2020, Κανονισμός Ταμειακής και Λογιστικής Διαχείρισης του Ο.Α.Ε.Δ.

8. Προσαυξάνεται στο διπλάσιο, για το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση των ωφελούμενων μονάδων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η ανωτέρω προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και κατά παρέκκλιση του ανώτατου μηνιαίου ορίου του εγγυημένου ποσού και των ανώτατων μηνιαίων ορίων ανά ωφελούμενη μονάδα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

9. Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή εάν είχαν λάβει μέρος αυτής, το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30η Ιουνίου 2021.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του έτους 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 ή κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2021. Με την παρ. 2 ορίζεται ότι κατά τα λοιπά, σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για την χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας και ως εκ τούτου αποσαφηνίζεται ότι οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καταβάλλονται από τον εργοδότη κατά το χρονικό διάστημα λήψης των ημερών της δικαιούμενης κανονικής άδειας

.Δείτε ολόκληρη την τροπολογία έδω

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.