ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Υπό όρους η βοήθεια στην σεισμόπληκτη Συρία» λέει ο Μητσοτάκης! «Άνευ όρων» όμως στην Τουρκία! για να μην κακοκαρδίσει την Δύση

1 min read

Ευαισθησία δύο ταχυτήτων για να μην… κακοκαρδίσει την Δύση, δείχνει ο Κ.Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό CNN  ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι για την σεισμόπληκτη Συρία η όποια βοήθεια θα είναι «υπό όρους γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον Άσαντ» αλλά «άνευ όρων» όμως στην Τουρκία!

Που σημαίνει ότι οι χιλιάδες ορθόδοξοι του Πατριαρχείου Αντιοχείας ουσιαστικά μένουν αβοήθητοι από την Ελλάδα την ίδια στιγμή που στην Τουρκία η βοήθεια είναι συνεχής.

Και αυτό γιατί, γιατί απλά η κυβέρνηση δεν θέλει να κυβερνά ο Άσαντ! Έτσι ενώ παραδέχεται ότι οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για βοήθεια, πρακτικά αδιαφορεί περιμένοντας την Δύση να ενεργοποιηθεί για να στείλει έστω ακόμα και μια συμβολική βοήθεια.

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απάντησε στο αίτημα της Τουρκίας για ευρωπαϊκή συνδρομή. Έχουμε πλήρωμα της ΕΜΑΚ στο Χαταϊ και υποθέτω ότι η φωτογραφία του 7χρονου κοριτσιού είναι αυτό που σώθηκε από την ομάδα της ΕΜΑΚ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή του CNN «Connect the World» αλλά για την Συρία ο πρωθυπουργός μάλλον έχει διαφορετική ευαισθησία καθώς δήλωσε ότι για βοήθεια εκεί θα πρέπει να αποφασίσουν… άλλοι.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα έχει εμπειρία και ξέρει ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, άρα πρέπει να βγουν οι ομάδες γρήγορα για να σωθούν άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια. Είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες. Πρακτικά μιλάμε για δύο χωριστούς, τεράστιους σεισμούς. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με τις τουρκικές αρχές, υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από την Τουρκία.

Πρώτη προτεραιότητα να σωθούν άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια και μετά οι αρχές θα εστιάσουν σε θέματα στέγασης, πώς θα τραφούν οι άνθρωποι που δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και μετά η ανοικοδόμηση».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής, άρα πρέπει να δουλέψουμε μέσω διεθνών μεσολαβητών.

Θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας διαχειριζόμενοι τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, θα βοηθήσουμε την Τουρκία και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η πρόταση μου θα είναι και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι κάθε βοήθεια προς τη Σύρια πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν έχει να κάνει με τη γεωπολιτική, ούτε με την αναγνώριση κανενός καθεστώτος, αλλά να σώσουμε ανθρώπους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στη Σύρια να γίνουν μέσω ΟΗΕ ή Ε.Ε. Δεν είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτές τις συνεννοήσεις σε διμερές επίπεδο με τη Σύρια. Είναι λεπτή η κατάσταση.

Δεν μπορώ να σχολιάσω λεπτομερώς. Χρειαζόμαστε μια διεθνή απόφαση και να συμφωνήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τη Σύρια, λαμβάνοντας υπόψιν τις τεράστιες περιπλοκές, το καθεστώς της ηγεσίας και τις επιβληθείσες κυρώσεις».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.