ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

30 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξεκινά η μεγάλη στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ -Η Ε.Φ. και οι ΕΔ του Ισραήλ στέλνουν μηνύματα-Οργή Άγκυρας!

1 min read

H ευρείας κλίμακα στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» στην οποία συμμετέχει η Εθνική Φρουρά και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Μέρος της άσκησης αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

Η άσκηση είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν και είχε πάρει αναβολή για να πραγματοποιηθεί αυτή την περίοδο.

Αξιοσημείωτο ότι η πραγματοποίηση της άσκησης έγινε γνωστή μετά από δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο και μετά τη διαμαρτυρία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς Γιαΐρ Λαπίντ. Το υπουργείο Άμυνας στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της άσκησης χωρίς να δώσει οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σε κατοπινό στάδιο.

Οργή Άγκυρας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι από τουρκικής πλευράς εκφράστηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα προς την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με επικείμενη ισραηλινή στρατιωτική άσκηση που πρόκειται να λάβει χώρα επί κυπριακού εδάφους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή, στο πλαίσιο ευρείας στρατιωτικής άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ, τις επόμενες ημέρες ισραηλινές μονάδες καταδρομών θα πραγματοποιήσουν άσκηση στην Κύπρο, κατά την οποία θα συμμετέχουν και «πολλά πολεμικά αεροσκάφη», χωρίς να αναφερθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κατά το στάδιο της προετοιμασίας της άσκησης στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά ζήτησε να λάβει διευκρινίσεις από το Ισραήλ σχετικά με τον σκοπό της άσκησης. Όπως ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό μέσο, η ισραηλινή πλευρά λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα αναθέρμανσης των διμερών τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, «μετέφερε μηνύματα σε ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για άσκηση εγχώριου χαρακτήρα και ότι δεν ενέχουν οιοδήποτε άλλο περιεχόμενο».

Η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση είναι η μεγαλύτερη που έχουν διεξάγει από κοινού οι δύο χώρες, γεγονός που φαίνεται μέσα και από τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων που θα λάβουν μέρος.

Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων και της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Οι ασκήσεις αυτές γίνονταν χωριστά και όχι σ’ αυτή την έκταση που θα πραγματοποιηθούν τώρα.

Πηγη warnews247

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.