ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξάνθη: Άμεσα η επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου της Sunlight

1 min read

Έτοιμη να επανακτήσει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανικής μπαταρίας δείχνει η Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia, καθώς ετοιμάζεται πυρετωδώς για την άμεση επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου της Ξάνθης, η πυρκαγιά την 1η  Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η ανοδική πορεία της εταιρείας.

Οι ρυθμοί αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα ταχύτατοι και το αποτέλεσμα είναι εντός του Σεπτεμβρίου να αναμένεται να επαναλειτουργήσει το τμήμα παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων και τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία του τμήματος βιομηχανικών μπαταριών. Ειδικότερα, η μονάδα των βιομηχανικών μπαταριών που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Sunlight, αναμένεται να ξεκινήσει με το 30% της δυναμικότητας, που σταδιακά θα ανέλθει σε 50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με προοπτική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight έχει διατηρήσει στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας.

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης διέκοψε έναν εξαιρετικά δυναμικό ξεκίνημα για το 2018, καθώς το πρώτο τετράμηνο, οι πωλήσεις σημείωσαν ρυθμό αύξησης άνω του 20% ακολουθώντας την ανοδική τάση της διεθνούς αγοράς βιομηχανικών μπαταριών, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς. Όμως, η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Ξάνθης είχε ως αποτέλεσμα, όπως είναι και λογικό, να επηρεαστούν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα κατά το πρώτο μισό της χρονιάς. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Sunlight από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το α’ εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 76 εκατ. ευρώ (έναντι 95,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), ο δε κύκλος εργασιών της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 89,6 εκατευρώ, έναντι 109,2 εκατ. ευρώ το 2017. Σημειώνεται ότι ο κλάδος καταναλωτικών μπαταριών πουλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, και κατά συνέπεια οι πωλήσεις αυτού δεν περιλαμβάνονται στις πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων κι αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο ομίλου, ανήλθαν στα -27,2 εκατ. ευρώ (-26,7 εκατ. ευρώ η εταιρεία), έναντι 13 εκατ. και 12,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2017, απόρροια τόσο της απομείωσης στοιχείων του ενεργητικού, όσο και της λειτουργικής αδράνειας των δύο τελευταίων μηνών του τρέχοντος εξαμήνου.

Από την άλλη πλευρά, αν εξαιρεθεί η ζημία από την πυρκαγιά τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 6,8 εκατ. ευρώ, δείγμα της δυναμικής που είχε αναπτύξει ο όμιλος με τη διοίκηση να εκτιμά ότι μέσα στο 2019 θα έχει καταφέρει να ανακάμψει πλήρως και να βρεθεί εκ νέου στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στις αγορές που δραστηριοποιείται. Τα βασικά στοιχεία των αγορών μπαταρίας κίνησης και εφεδρικής ισχύος, είναι υγιή, δεδομένου ότι η τάση σε πολλές ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου (ΕΕ, Β. Αμερική και Ανατολική Ασία) είναι η προώθηση των «καθαρών» πηγών ενέργειας και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση αυτής. Βασική προτεραιότητα της Sunlight παραμένει η ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και λύσεων (περιλαμβανομένων και μπαταριών λιθίου), που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης, και θα εξασφαλίσουν ότι η Sunlight θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους και αξιόπιστους προμηθευτές μπαταριών, παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η εταιρία είναι ασφαλισμένη έναντι πυρός και απώλειας κερδών με τη συνολική κάλυψη να υπερβαίνει το ποσό των 140 εκατ. ευρώ. Το συνασφαλιστικό σχήμα έχει ήδη προκαταβάλει 18 εκατ. ευρώ, η εταιρία δε, είναι σε διαρκή συνεργασία με τους εκπροσώπους/πραγματογνώμονες, για την κατά το δυνατόν ταχύτερη και αμοιβαία επωφελή ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, Βασίλης Μπίλλης, δήλωσε:

«Με την αμέριστη στήριξη των ανθρώπων μας, των συνεργατών, των πελατών μας και των ομολογιούχων και παρά τις δυσκολίες της περιόδου που προηγήθηκε όλοι εμείς στη Sunlight προσδοκούμε να ξαναχτίσουμε το εργοστάσιο, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές (best practices), που θα μας βοηθήσουν να επανακτήσουμε την ηγετική μας θέση και να διευρύνουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές της βιομηχανικής μπαταρίας. Κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση