ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βουλγαρία: Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις για την απογραφή στα Σκόπια

1 min read

Μόλις 3.504 Σκοπιανοί πολίτες αυτοπροσδιορίστηκαν ως Βούλγαροι, με τη βουλγαρική κυβέρνηση να υποστηρίζει πως περισσότεροι από 100.000 έχουν καταθέσει έγγραφα που πιστοποιούν βουλγαρική καταγωγή

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τη Βουλγαρία το γεγονός ότι, με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονίαμόλις 3.504 πολίτες, δηλαδή το 0,19% του συνόλου των πολιτών της χώρας, αυτοπροσδιορίστηκαν ως Βούλγαροι.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε την αμφιβολία του για τα εν λόγω αποτελέσματα, μέσω ανακοίνωσης στην οποία σημειώνονται τα εξής: «Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει επανειλημμένως τονίσει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των πολιτών με βουλγαρική συνείδηση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και για την εγγύηση των δικαιωμάτων τους. Από αυτή την άποψη, βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη τα δημοσιευμένα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που δηλώθηκαν ως Βούλγαροι στην απογραφή στη χώρα. Επισημαίνουμε ότι υπάρχει δραματική απόκλιση μεταξύ αυτών και των στοιχείων για τον αριθμό των περισσότερων από 100.000 πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι έχουν προσωπικώς καταθέσει έγγραφα που αποδεικνύουν βουλγαρική καταγωγή και συνείδηση με σκοπό να αποκτήσουν βουλγαρική υπηκοότητα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βουλγαρία τα τελευταία 15 χρόνια έχει χορηγήσει πάνω από 100.000 διαβατήρια σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας επιδιώκει να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο, προκειμένου να μπορεί να εργάζεται χωρίς προβλήματα σε χώρες της Ε.Ε.

«Πάνω από 120.000 άτομα έχουν αποδείξει εγγράφως ότι είναι βουλγαρικής καταγωγής»

Τις ίδιες αμφιβολίες εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Σόφια με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι, δήλωσε ότι τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα της απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία «είναι μία ακόμα απόδειξη της αδικίας κατά των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, στους οποίους δεν επιτρέπεται να δηλώσουν δημόσια ότι είναι Βούλγαροι, ενώ πάνω από 120.000 άτομα έχουν αποδείξει εγγράφως ότι είναι βουλγαρικής καταγωγής».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει την πολιτική του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., ωσότου λάβει ξεκάθαρες εγγυήσεις επ’ αυτού. Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη η εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο μόνιμος πληθυσμός στη χώρα ανέρχεται σε 1.836.713 άτομα, μειωμένος κατά 9,2% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 2002Ποσοστό 58,44% δήλωσαν «Μακεδόνες» στην απογραφή του Σεπτεμβρίου 2021, ενώ ποσοστό 24,30% δήλωσαν «Αλβανοί». Ακόμη, ποσοστό 3,86% δήλωσαν «Τούρκοι», 2,53% δήλωσαν «Ρομά» 1,3% «Σέρβοι», 0,87% «Βόσνιοι» (0,85%) και 0,47% «Βλάχοι» (0,5%). Ποσοστό 0,19% δήλωσαν «Βούλγαροι», ενώ 294 άτομα (ποσοστό 0,02%) δήλωσαν «Έλληνες».

Δημοσίευση στα Social Media