ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βήμα-βήμα η διεκδίκηση των αναδρομικών: Οι παγίδες και τα SOS στις αιτήσεις

1 min read

Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις των συντάξεων, όπως ορίζονταν από τους νόμους 4051 και 4093, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις που καλούν σε επιστροφή των μειώσεων, ανοίγουν το δρόμο για τη διεκδίκηση από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους της επιστροφής τους αναδρομικών 3ετίας ή και 5ετίας από τα Ταμεία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και το εύρος των περικοπών είναι από 2.688 ευρώ ως 4.480 ευρώγια τις χαμηλές συντάξεις, από 9.600 ευρώ ως 16.060 ευρώ για τις μεσαίες και από 13.500 ως 33.700 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.

Το πρώτο βήμα για να έρθουν πίσω οι παράνομες μειώσεις είναι η υποβολή αίτησης στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και μέσω ταχυδρομείου.

Με την αίτηση οι συνταξιούχοι ενημερώνουν τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα κλειδώνουν το δικαίωμα της μη παραγραφής για τα 5 προηγούμενα έτη

Αγωγές

Το δεύτερο βήμα είναι η άσκηση ένδικων μέσων, δηλαδή αγωγή σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, είτε ατομική είτε ομαδική.

Η αγωγή δεν είναι ούτε εφεύρημα δικηγορικών γραφείων, ούτε παρότρυνση αρμοδίων και μη, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα των συνταξιούχων που πηγάζει μάλιστα από την απόφαση του ΣτΕ η οποία λέει ότι οι αντισυνταγματικές μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται από τη δημοσίευσή της, δηλαδή από 11/6/2015 και μετά.

Το κόστος των αγωγών ξεκινά από 40 με 50 ευρώ αν ασκηθούν συλλογικά από ομάδες συνταξιούχων, ενώ σε περίπτωση ατομικής προσφυγής, φτάνει περίπου στα 300 ευρώ. Έχουν γίνει χιλιάδες μαζικές αγωγές από το 2017 και μετά την πρώτη δικαίωση συνταξιούχου με αναδρομικά που του έβγαλε το Δικαστήριο, αναμένεται μπαράζ προσφυγών από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν δικαιώνουν συνταξιούχους και αναμένονται κι άλλες στο επόμενο διάστημα. Ο καθένας λοιπόν έχει «το δίκαιο με το μέρος του» από τις δικαστικές αποφάσεις και επομένως κρίνει αν θέλει ή δεν θέλει να το διεκδικήσει.

Υπάρχουν ωστόσο εκτιμήσεις από κάποιες (μικρές) ομοσπονδίες συνταξιούχων που καλούν τα μέλη τους να μη δώσουν χρήματα για αγωγές, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση οφείλει να τα επιστρέψει σε όλους. Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό όμως να συμμορφωθεί με το ΣτΕ, αλλά δεν μπορεί και να μην πληρώσει αναδρομικά σε μεμονωμένες και μαζικές προσφυγές συνταξιούχων. Το υπουργείο Εργασίας δεν προσανατολίζεται σε μια συνολική επιστροφή αναδρομικών λόγω υψηλού κόστους που ο κ. Πετρόπουλος το ανέβασε προχθές στα 9 δισ. ευρώ.

Βήμα-βήμα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι:

  1. Η αίτηση είναι απαραίτητη
  2. Το υπουργείο Εργασίας συναποφάσισε την προηγούμενη Δευτέρα με τον ΕΦΚΑ να γίνονται καιηλεκτρονικά οι αιτήσεις. Αναγνωρίζεται δηλαδή επισήμως ότι υπάρχει ζήτημα επιστροφών και διακοπής παράνομων περικοπών, που στοιχειοθετούν με γνωστοποίηση των αξιώσεων στις αιτήσεις.
  3. Η αίτηση είναι πληρέστερη σε έντυπη μορφή και με το κείμενο που έχουν συμπληρωμένο οι επίσημες αιτήσεις προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ.
  4. Οι συνταξιούχοι των Ταμείων θα τις υποβάλλουν στις διευθύνσεις πληρωμών των φορέων από τους οποίους πληρώνονται τη σύνταξή τους, κύρια ή και επικουρική. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που μένει στη Γλυφάδα θα υποβάλει την αίτηση στον πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ Γλυφάδας προς τη Διεύθυνση Πληρωμών Συντάξεων Μισθωτών. Συνταξιούχοι του Δημοσίου και απόστρατοι υποβάλλουν τις αιτήσεις είτε στα παραρτήματα του Γενικού Λογιστηρίου που έχουν στην περιοχή τους, είτε στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους προς τη Διεύθυνση Πληρωμών Συντάξεων Δημοσίου τομέα.
  5. Όσοι έχουν κύρια και μικρή σύνταξη (π.χ. ΟΓΑ με 400 ευρώ) κάνουν αίτηση και διεκδικούν τα Δώρα από το 2013 και μετά. Δεν χρειάζεται να αλλάξει το κείμενο που έχουν τα έντυπα.
  6. Προσοχή 1: Η συμπλήρωση των αιτήσεων σε λευκό χαρτί και όχι η συμπλήρωση της αίτησης, ενέχει τον κίνδυνο να μην περιληφθούν όλα όσα πρέπει να ζητήσουν οι συνταξιούχοι
  7. Προσοχή 2: Όπου αναφέρεται ο αριθμός μητρώου, ο κάθε συνταξιούχος από οποιοδήποτε Ταμείο θα αναγράψει τον δικό του Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου (ΑΜΣ), σημειώνοντας και το Ταμείο που ανήκει (π.χ. ΑΜΣ 234567, συνταξιούχος Δημοσίου)
  8. Προσοχή 3: Η αίτηση είναι καλύτερο να υποβληθεί ως το τέλος του 2018 για να καταχωρισθούν αξιώσεις με αναδρομικά από το 2013. Από το 2019 με τον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι πιθανό να υπάρξουν συμψηφισμοί των περικοπών με τις προσωπικές διαφορές που έχουν ήδη περαστεί για όλες τις συντάξεις, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Με το ενδεχόμενο αυτό και με αίτηση το 2019, η διεκδίκηση μπορεί να περιλαμβάνει 4ετία και όχι 5ετία, δηλαδή για τα έτη 2014-2018, ενώ με αίτηση το 2020 η όποια διεκδίκηση θα περιορίζει το δικαίωμα σε 3ετία (2015-2018).
  9. Προσοχή 4: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα έντυπα των αιτήσεων στα Ταμεία και να τα συμπληρώσουν εκεί. Το κείμενο της αίτησης πρέπει να έχει:

α) Το αίτημα για την ανάλυση των περικοπών κατά μήνα ή κατ’έτος από το 2013 και μετά

β) Το αίτημα για διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή των αναδρομικών από το 2013 σε κύρια επικουρική σύνταξη, καθώς και τα κομμένα Δώρα

γ) Τη νομική επιφύλαξη του συνταξιούχου για αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αν δεν διακόψουν τις περικοπές και αν δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα αναδρομικά.

  1. Η ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ έχει πολλές παγίδες. Το προσυμπληρωμένο κείμενο του ΕΦΚΑ το μόνο που λέει είναι «παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του νόμου 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ ΙΑ.6 του νόμου 4093/2012 στην κύρια και επικουρική που λαμβάνω».
  2. Παγίδα 1 στις e-αιτήσεις: Δεν αναφέρεται τίποτα για διακοπή μειώσεων, τίποτα για ανάλυση περικοπών και τίποτα για αναδρομικά, ενώ δεν έχει καμία αναφορά ούτε σε επαναφορά Δώρων, όπως ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις
  3. Παγίδα 2 στις e-αιτήσεις: Το αίτημα για αναδρομικά, όπως και για ανάλυση των περικοπών κατά μήνα ή κατ’έτος από το 2013 και μετά, θα πρέπει να το γράψουν μόνοι τους οι συνταξιούχοι στο τελευταίο πεδίο (σημείο Β) της ηλεκτρονικής αίτησης. Θα πρέπει δηλαδή να γράψουν τις πλήρεις αξιώσεις τους. Όσοι δεν ξέρουν τι θα πρέπει να συμπληρώσουν, μειώνουν το εύρος των απαιτήσεών τους, κοινώς αποδυναμώνουν τη θέση τους για τα αναδρομικά.
  4. Παγίδα 3 στις e-αιτήσεις: Δεν αποθηκεύεται ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά έχει μία και μόνη επιλογή: την οριστική υποβολή, χωρίς δικαίωμα επανυποβολής.
  5. Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας wwefka.gov.gr και στη συνέχεια επιλέγεται το πεδίο «συνταξιούχοι» και μετά «ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους». Εκεί υπάρχει η αίτηση. Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXIS και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

 

cnn.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.