ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τρεις θάνατοι από τον ίδιο γιατρό

1 min read

Η 15χρονη κόρη ιερέα από τη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν η μόνη που έχασε τη ζωή της μετά από επέμβαση τοποθέτησης δαχτυλιδιού στομάχου από τον ίδιο χειρουργό, όπως αποκάλυψε η Realnews την περασμένη Κυριακή.

Της Δήμητρας Πανανού

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από το θάνατο της 15χρονης Γωγούς στη Θεσσαλονίκη, που έχασε τη ζωή της μετά από επέμβαση τοποθέτησης δακτυλίου στο στομάχι και η δικογραφία, όπως καταγγέλλει η οικογένεια της, «λιμνάζει» στο αστυνομικό τμήμα Πυλαίας. Οι γονείς της άτυχης μαθήτριας, που έχουν καταθέσει μήνυση για ιατρικό λάθος, ζητούν να επέμβει η δικαιοσύνη και να τεθεί σε αργία ο γιατρός, ο οποίος, όπως φαίνεται έχει επιδείξει επικίνδυνη αμέλεια… κατά συρροή. Όπως αποκάλυψε η Realnews, το 2012, ο εν λόγω χειρουργός καταδικάστηκε αμετάκλητα για ανθρωποκτονία εξ’ αμέλειας ασθενούς.

Ακόμα, ο γιατρός βρίσκεται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, επίσης για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας, σε βάρος ενός 26χρονου νέου από την Καβάλα, με τη συγκεκριμένη υπόθεση να εκκρεμεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, και η ιδιωτική κλινική έχει εναχθεί από ακόμη μία γυναίκα, η οποία μετά από τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου από τον εν λόγω χειρουργό κατέστη ανάπηρη σε ποσοστό 80%. 

Έπειτα από τις βαρύτατες αυτές καταγγελίες και κατηγορίες, ο ιερέας πατέρας της 15χρονης Γωγούς δήλωσε στη Realnews ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσουν άλλοι άνθρωποι από τον ίδιο γιατρό. «Όσο πιο γρήγορα επιληφθεί η Δικαιοσύνη, τόσο πιο γρήγορα θα νιώσουμε ανακούφιση όχι μόνο γιατί θα δικαιωθεί και θα αναπαυθεί η ψυχή του παιδιού μας, αλλά και γιατί κανένα άλλος άνθρωπος δεν θα βρεθεί σε κίνδυνο από την συμπεριφορά του ιατρού που φαίνεται να μη βάζει τελεία», δηλώνει ο πατέρας Βησσαρίωνας- Βελισσάριος Καντούνης. 

Η καταδίκη 

Η δικογραφία για το θάνατο της νεαρής μαθήτριας στις 20 Ιουνίου του 2021 εκκρεμεί στο αστυνομικό τμήμα που διενεργεί την προανάκριση, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ιατροδικαστικής εξέτασης. Εννέα χρόνια πριν το θάνατο της έφηβης μαθήτριας, η δικαιοσύνη είχε ήδη κρίνει ένοχο για το ίδιο αδίκημα, τον ίδιο ιατρό. Το 2012 το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με απόφαση του είχε καταδικάσει τον χειρουργό, με εξειδίκευση στις μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άλλης ασθενούς, 41 ετών, η οποία κατέληξε από πνευμονική εμβολή. Η γυναίκα μετά από χειρουργείο τοποθέτησης λαπαροσκοπικά γαστρικού δακτυλίου παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές, στις οποίες, σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, «από αμέλεια τους, δηλαδή έλλειψη προσοχής […] δεν ενήργησαν σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης αλλά υπέπεσαν σε ιατρικά σφάλματα». 

Σημειώνεται ότι με αφορμή τον θάνατο της 15χρονης, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Παπαγεωργίου, είχε αποστείλει έγγραφο στις 4 Αυγούστου 2021 προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών στο οποίο, αφού υπενθύμιζε ότι στο πειθαρχικό δίκαιο των ιατρών προβλέπεται ότι «ο αρμόδιος Εισαγγελέας υποχρεούται να ανακοινώνει αμελλητί στον πρόεδρο του οικείου Ιατρικού Συλλόγου όλα τα βουλεύματα κατά ιατρών και κάθε καταδικαστική ή απαλλακτική απόφαση, καθώς και κάθε άσκηση ποινικής δίωξης ή έγκλησης κατά γιατρού», εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό του για την παράλειψη ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. 

Ευθύνες 

Παρά τα όσα ήρθαν στο «φως», όπως υποστηρίζει η οικογένεια της άτυχης Γωγούς, ο Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει επιληφθεί για τον έλεγχο του εν λόγω ιατρού, ο οποίος συνεχίζει να χειρουργεί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σύμφωνα με τους γονείς, ο ιατρός υπέβαλε την κόρη τους σε μια επέμβαση που δεν ενδείκνυται για την ηλικία της. Μετά από την λήψη αντιγράφου του πρακτικού χειρουργείου προέκυψε ότι τοποθετήθηκε γαστρικός δακτύλιος γαλλικής εταιρίας, ο οποίος, σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας, αντενδείκνυται σε άτομα κάτω των 18 ετών. 

«Η δικογραφία μετά την ολοκλήρωση της Αστυνομικής Προανάκρισης θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα και η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει την επικίνδυνη δραστηριότητα του μηνυομένου ιατρού, ο οποίος κατά την άσκηση του επαγγέλματος του έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τη Δικαιοσύνη με τη συμπεριφορά του.

Θα εκτιμηθεί αρμοδίως αν οι πράξεις και οι παραλείψεις του στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό, στοιχειοθετούν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και όχι από αμέλεια», τονίζει η δικηγόρος της οικογένειας, Κυριακή Πακιρτζίδου. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι με την οικογένεια της ανήλικης, έχουν επικοινωνήσει και άλλα άτομα που αντιμετώπισαν προβλήματα στην υγεία τους από την επαγγελματική δραστηριότητα του ιατρού. 

Τρίτη υπόθεση

Σημειώνεται ότι το 2017 ένας 26χρονος από την Καβάλα μπήκε στο χειρουργείο για να βάλει γαστρικό δακτύλιο. Κατέληξε εννέα ημέρες μετά. Η υπόθεση του ιατρικού λάθους έφτασε στη δικαιοσύνη. Κατηγορούμενος είναι, μεταξύ άλλων, ο ίδιος γιατρός που χειρούργησε την 15χρονη. Ο νεαρός άντρας υπεβλήθη στην ίδια επέμβαση και πέθανε από τα ίδια αίτια με τη Γωγώ, δηλαδή από σηπτικό σοκ. 

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 26χρονου, Νικόλαος Διαλυνάς εν αναμονή της δίκης της υπόθεσης δηλώνει στη Realnews: «Η ιστορία –δυστυχώς- επαναλαμβάνεται. Η αμέλεια του γιατρού και στις δυο περιπτώσεις, τόσο της Γωγούς όσο και του Νίκου, είναι η ίδια και αυτό σημαίνει ότι εάν είχε επέμβει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τότε, μετά την καταδικαστική απόφαση το 2012 ενδεχομένως να μην είχαμε θρηνήσει τα δυο αυτά παιδιά».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.