ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το υπερπλεόνασμα των 7,6 δισ. ευρώ θα φέρει νέες φοροελαφρύνσεις

1 min read

Καλύτερα των προσδοκιών του προσχεδίου για πλεόνασμα 3,68% το 2019 αποδεικνύονται τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο φετινό εννεάμηνο, οδηγώντας σε υπερπλεόνασμα 4% του ΑΕΠ (7,6 δισ. ευρώ).  Ανοίγει έτσι ο δρόμος, όπως υπόσχεται το οικονομικό επιτελείο, για έναν νέο γύρο φοροελαφρύνσεων, με αιχμή την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει την αστική ακίνητη περιουσία.

Όπως προκύπτει, τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 547.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο, ενώ τον Οκτώβριο, οπότε στα ταμεία μπαίνουν και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ που θα προέλθουν βασικά από τη «μικρή επιχειρηματικότητα» (ελεύθεροι επαγγελματίες), η εικόνα του Προϋπολογισμού αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ θεωρούνται βαρόμετρο για τον φετινό Προϋπολογισμό και την πολιτική των παροχών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα τέλη Νοεμβρίου. Σημειώνεται πάντως ότι η πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα 4% «συμφωνεί» με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2019-2022) του ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019.

Ποσό περίπου 200.000.000 ευρώ έχει αποφασιστεί να μοιραστεί σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσό θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα «θα είναι μόνο για φέτος». Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν τα φύλακτρα των 500.000.000 ευρώ που καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων για τον λογαριασμό που διατηρεί στο εξωτερικό, ώστε να μην απομειωθεί το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 15 δισ. ευρώ.

Στην οδό Νίκης εκτιμούν ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη κάτω από 2% εξαιτίας της κατάστασης που παρέλαβαν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.