ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το έθιμο των καβαλάρηδων του Αη Γιώργη στην Πρέβεζα

1 min read

Χωρίς πιστούς και με βροχή αναβίωσε το απόγευμα το έθιμο των “καβαλάρηδων του Αη Γιώργη” στην Πρέβεζα, στον οικισμό του Αγίου Θωμά.

Με την εικόνα του Αη Γιώργη στην αγκαλιά ένας μόνο καβαλάρης έφτασε στην εκκλησία της ενορίας και την παρέδωσε στον πατέρα Μιχάλη για να γίνει ο εσπερινός και αύριο η θεία λειτουργία στην μνήμη του Αγίου.

Νωρίτερα ο καβαλάρης ανέβηκε σε βουνό της περιοχής όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αη Γιώργη και σύμφωνα με το έθιμο πήρε την εικόνα για να την μεταφέρει στον ιερό ναό της ενορίας του Αγίου Θωμά. Μόλις κατέβηκε στον οικισμό έκανε περιφορά της εικόνας στους δρόμους για ευλογία στην κάθε οικογένεια. Στην είσοδο της εκκλησίας τον περίμεναν ο ιερέας και ένας ψάλτης. Μόλις παρέδωσε την εικόνα εψάλλη το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου και το Χριστός Ανέστη. Ο ιερέας έδωσε στον καβαλάρη ευχές και έναν σταυρό.

Η κ. Κυριακή Σουρτζή μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Θωμά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι δύσκολες μέρες της πανδημίας δεν στέκονται ικανές να ματαιώσουν το έθιμο. Υπάρχει πίστη και θέληση και έτσι αναβίωσε το έθιμο με τον καβαλάρη, τον ιερέα και έναν ψάλτη.

Εικόνα Αγ. Γεωργίου – Καβαλάρηδες – Πρέβεζα

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Αναβίωσε το έθιμο των καβαλάρηδων για την εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Κόρινθο

Δημοσίευση στα Social Media