ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

30 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε αίτημα της Τουρκίας για έκδοση 27χρονου κουρδικής καταγωγής

1 min read

Το 2015 είχε καταδικαστεί στην Τουρκία για εμπορία και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών, αλλά τον Ιανουάριο του 2020 απέδρασε, διέφυγε στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησε άσυλο.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα των διωκτικών αρχών της Τουρκίας για την έκδοση ενός 27χρονου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 12,5 ετών για πώληση 3,6 γραμμαρίων χασίς και έξι δισκίων ecstasy.

Όμως, τον Ιανουάριο του 2020 ο 27χρονος απέδρασε, παραβιάζοντας ολιγοήμερη άδεια, και διέφυγε στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου ζήτησε άσυλο και τον περασμένη Οκτώβριο συνελήφθη σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της πολυετούς ποινής κάθειρξης που τού είχε επιβάλει δικαστήριο της γείτονος.

Ο ίδιος δηλώνει από την πρώτη στιγμή τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν η δίωξη και καταδίκη του είναι ψευδή και κατασκευασμένα και υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε λόγω της κουρδικής του καταγωγής και των πολιτικών του πεποιθήσεων. Σημειώνεται ότι ο ίδιος και η οικογένειά του εμφανίζονται ως υποστηρικτές της Φετουλάχ Γκιουλέν, οργάνωση που διώκεται από την τουρκική κυβέρνηση.

Έπειτα από δημόσια συνεδρίαση, το Δικαστικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι ο εκζητούμενος δεν πρέπει να εκδοθεί, διότι στην Τουρκία «πρόκειται να διωχθεί ή να κρατηθεί για τα φυλετικά, θρησκευτικά, πολιτικά ή εθνικά του φρονήματα».

Ειδικότερα, η υπ’ αριθμόν 726/2021 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το τουρκικό αίτημα για έκτιση της ποινής διαβιβάστηκε «με σκοπό να διωχθεί για πολιτικά εγκλήματα ή πράξεις συναφείς προς αυτά», ενώ τονίζεται -επιπλέον- ότι σε περίπτωση έκδοσής του «κινδυνεύει τόσο η ψυχική όσο και η σωματική του ακεραιότητα».

Τοποθετούμενος ενώπιον των δικαστών, ο εκζητούμενος χαρακτήρισε προσχηματικό το αίτημα έκδοσής του, ενώ περιέγραψε και τις συνθήκες βασανισμού, που – όπως είπε- υπέστη από συγκρατούμενούς του κατά την κράτησή του στις τουρκικές φυλακές, τονίζοντας ότι εάν επιστρέψει κινδυνεύει η ζωή του.

«Το Συμβούλιο εφαρμόζοντας πιστά την Αρχή της Ειδικότητας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Έκδοσης και τις Διεθνείς Συνθήκες Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε τη μη έκδοση του 27χρονου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύνηγορός του Βασίλειος Κώττας, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση κατέστη ήδη αμετάκλητη κι ο εκζητούμενος αφέθηκε ελεύθερος.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.