Σα. Οκτ 31st, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι πρέπει να κάνουν μέχρι αύριο επαγγελματίες με POS, ζευγάρια και ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb

1 min read

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες ώρες στην Εφορία

Τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι και αύριο οι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS, ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για:

1. Τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού λογαριασμού. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που διαθέτουν υποχρεωτικά POS και να δέχονται πληρωμές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό τους στον οποίο καταλήγουν οι εισπράξεις από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών , όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οσοι δεν συμμορφωθούν τους περιμένει πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ όσοι δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό από την 1η Μαρτίου και μετά θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.  Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού. Οι λογαριασμοί που εισάγονται από τους επιχειρηματίες / επιτηδευματίες αποστέλλονται στις τράπεζες οι οποίες ελέγχουν την ορθότητά τους (π.χ. υπαρκτός λογαριασμός, ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στον χρήστη που τον δηλώνει κ.ά.). Εφόσον ένας λογαριασμός επιβεβαιωθεί από το τραπεζικό ίδρυμα, αλλάζει κατάσταση από «Προς επιβεβαίωση» σε «Επιβεβαιωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται ως απορριφθείς. Σε περίπτωση απόρριψης, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το τραπεζικό ίδρυμα για να εξακριβώσει τον λόγο της απόρριψης.

2. Την οριστικοποίηση των στοιχείων καταχώρησης στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» από τους διαχειριστές των ακινήτων τα οποία διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 διαχειριστές και ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις κατοικίες τους και τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει. Μέχρι αύριο θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα δεδομένα που έχουν καταχωρήσει ήδη στο Μητρώο. Αν δεν το κάνουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει θα θεωρηθούν οριστικά. Στην περίπτωση που δεν  προσδιορίσουν το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100% τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά τους.

3. Τη δήλωση γνωστοποίησης για την υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης από τα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν φέτος φορολογικό «διαζύγιο».  Οι έγγαμοι μπορούν μέχρι αύριο 28 Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr ότι επιθυμούν φέτος να υποβάλλουν χωριστή δήλωση. Μέχρι και αύριο η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακληθεί. Από την 1η Μαρτίου δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. Πάντως, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. Η γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.