ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Κτηματολόγιο – Όλες οι προθεσμίες

1 min read

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σε περίπου 40.000, σε όλη τη χώρα, υπολογίζεται ο αριθμός των ακινήτων που θα μπορούσαν να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου φέτος και το 2020, εάν οι ιδιοκτήτες τους δεν προχωρήσουν, έγκαιρα, στη δήλωσή τους στο Κτηματολόγιο. Ενδεικτικά, στην Πάτρα, όπου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εκπνέει τέλη Μαρτίου, εκτιμάται ότι περίπου 4.000 ιδιοκτησίες είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, κινδυνεύοντας να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Το πρόβλημα με τα ακίνητα που δεν δηλώνονται έγκαιρα εστιάζεται σε όσα ανήκουν σε αλλοδαπούς ιδιοκτήτες, που διαμένουν στην Ελλάδα ή σε ομογενείς κατοίκους εξωτερικού, όπως αναφέρουν από το Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος δόθηκε ένας χρόνος παράταση -δηλαδή από 14 έτη με χρονική αφετηρία την έναρξη λειτουργίας των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων, σε 15- για περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν από το 2006 και η αρχική δεκατετραετής προθεσμία έληγε εντός του 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, η ρύθμιση αυτή είναι ανεπαρκής, επειδή εξαιρέθηκαν 14 περιοχές που η προθεσμία δικαστικής διεκδίκησής τους έληξε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018. Αλλά και 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 και τα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” ήδη άρχισαν να περιέρχονται  στο κράτος.

Τα αγνώστου ιδιοκτήτη

Τι συμβαίνει με τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα; Οι ιδιοκτήτες τους έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με αίτημα μόνο τη διεκδίκηση αποζημίωσης, δεν μπορούν δηλαδή να τα ανακτήσουν. Κι αυτό επειδή, όπως εξηγούν δικηγόροι, μετά την παρέλευση της αποκλειστικής προθεσμίας, το Δημόσιο αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα που δεν είναι δυνατό να ανατραπεί ούτε με δικαστική απόφαση.  Γι’ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει να παραταθεί η καταληκτική προθεσμία μέχρι να συμπληρωθεί 20ετία από την έναρξη λειτουργίας των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων, ώστε να συμβαδίζει με τις σχετικές περί χρησικτησίας και παραγραφής διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

“Οι διατάξεις του αστικού κώδικα για τη χρησικτησία προβλέπουν ότι 20 χρόνια μετά την καταπάτησή του, ένα ακίνητο περιέρχεται στην κυριότητα του καταπατητή. Εάν στην περίπτωση του κτηματολογίου υπήρχε η πρόβλεψη της εικοσαετίας, τότε θα μπορούσε να υφίσταται ο ισχυρισμός ότι το Δημόσιο διαθέτει τα προσόντα της χρησικτησίας”, αναφέρει ο ο Αναστάσιος Βάππας, δικηγόρος και γενικός γραμματέας επικοινωνίας της ΠΟΜΙΔΑ.

Δημοσίευση στα Social Media