ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Θερμό επεισόδιο ΗΠΑ Κίνα «αερομαχία» στη Σινική Θάλασσα βίντεο

1 min read

Ενώ οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού, ΗΠΑ και Ρωσία έφτασαν μια ανάσα από ένα «θερμό επεισόδιο», όταν αεροσκάφη των δύο χωρών βρέθηκαν να πετούσαν «φτερό με φτερό» για πάνω από 1 ώρα!

Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από τη Σινική Θάλασσα, όπου αεροσκάφη των δύο χωρών ήρθαν σε στενή επαφή μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αεροσκάφος P-8 Poseidon πετούσε πάνω από τη νότια Σινική Θάλασσα στα 21.500 πόδια κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ, όταν ακούστηκε από τον ασύρματο η προειδοποίηση «Μην πλησιάζετε άλλο, ειδάλλως θα φέρετε την πλήρη ευθύνη».

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ένα κινεζικό μαχητικό J-11 σε απόσταση 150 μέτρων από το αμερικανικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας και πετούσε δίπλα του για πάνω από μία ώρα.

Μάλιστα, πλησίασε τόσο κοντά, ώστε το τηλεοπτικό συνεργείο του CNNi που επέβαινε στο αεροπλάνο, μπορούσε να δει τους πιλότους να στρέφουν τα κεφάλια τους για να τους κοιτάξουν, ενώ διέκριναν το κόκκινο άστρο στην ουρά του και τους πυραύλους που έφερε.

Για τους δημοσιογράφους των αμερικανικών δικτύων το περιστατικό ήταν μια σαφής αντανάκλαση των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά για τον υπεύθυνο της αποστολής, αξιωματικό του ΠΝ των ΗΠΑ, Μαρκ Χάινς «ήταν άλλο ένα απόγευμα Παρασκευής στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία χρόνια η ένταση σιγοβράζει στην περιοχή αυτή του Ειρηνικού, με τα νησιά που διεκδικούν η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν να αποτελούν πιθανή εστία ανάφλεξης.

Πρόκειται για έναν στρατηγικό υδάτινο διάδρομο, πλούσιο σε φυσικούς πόρους, απ’ όπου διέρχονται πλοία που μεταφέρουν το ένα τρίτο των εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.