ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ! Για «νέα γεωστρατηγική αντίληψη», ομιλεί η Σία Αναγνωστοπούλου

1 min read

H αν. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, σε άρθρο της για την εξωτερική πολιτική στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» υπό τον τίτλο, «Νέα γεωστρατηγική αντίληψη» αναφέρει ότι…

«σήμερα η Ελλάδα έχει εδραιώσει, στη βάση μιας πατριωτικής, ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής, το κύρος και τον ισχυρό της ρόλο εντός της ΕΕ, έχει αναβαθμίσει ή επανεκκινήσει τη συνεργασία της με παγκόσμιες δυνάμεις, κυρίως όμως έχει καταστεί πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ως κορυφαίο παράδειγμα αυτής της πολιτικής φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών, με την υπογραφή της οποίας, όπως σημειώνει, η Ελλάδα «κυρίως εξασφάλισε ενισχυμένο διπλωματικό, αμυντικό και οικονομικό ρόλο, όχι μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Η κυρία Αναγνωστοπούλου τονίζει ότι η Ελλάδα έθεσε ζητήματα που «ποτέ δεν είχαν τεθεί στο παρελθόν», όπως το θέμα της κατάργησης των, αναχρονιστικών και αποικιακών καταβολών, εγγυήσεων ως προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως βασικό όρο για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας.

Επισημαίνει δε, ότι «δεν είχε γίνει το ίδιο το 2009 όταν η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ούτε βέβαια το 2014 όταν η χώρα αυτή έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, χωρίς να τεθεί από την Ελλάδα καμιά προϋπόθεση».

Κάνοντας λόγο για ενεργητική εξωτερική πολιτική που χαρακτηρίζεται από ανάληψη πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, η Σ. Αναγνωστοπούλου αναφέρεται στην επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων, στην επανάκτηση του κομβικού ρόλου της Θεσσαλονίκης, στην αποφασιστική συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο, όπου η Κύπρος αναβαθμίζει τον περιφερειακό ρόλο της και στην προώθηση του στρατηγικής σημασίας αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Στη νέα γεωστρατηγική αντίληψη συμπεριλαμβάνει τις σχέσεις με την Κίνα και την Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Η κ. Αναγνωστοπούλου καταλήγει στο άρθρο της σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση κάλεσε μετά από 24 χρόνια, σε συνέχεια σχετικής έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, τη Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων».
slpress.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.