ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη συμμετέχουν οι πολίτες στα μπλόκα εναντίον των προσφύγων

1 min read

Οι τοπικές διαμαρτυρίες ενάντια στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, έχουν εξελιχθεί σε βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Πέρα από αυτή καθαυτή τη δυναμική των κινητοποιήσεων, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για την κυβέρνηση λόγω της πολιτικής ταυτότητας των διαμαρτυρομένων. Πρόκειται για πολίτες που ανήκουν στη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Οι διαμαρτυρίες τους, μάλιστα, υιοθετούνται από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, βουλευτές της συμπολίτευσης όπως οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Θανάσης Πλεύρης, εμφανίζονται να συμμερίζονται της ανησυχίες των διαμαρτυρόμενων, αποστασιοποιούμενοι από την καθησυχαστική γραμμή της κυβέρνησης.

Τι δήλωσε ο Σκουρλέτης

Παρά το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργούν στην κυβέρνηση οι διαμαρτυρίες εναντίον της εγκατάστασης των προσφύγων, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τις υποστηρίζει, αλλά δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτές. Αναφορικά με το ζήτημα, ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε την εξής δήλωση στο CNN Greece:

«Είμαστε αντίθετοι στα μπλόκα εναντίον των προσφύγων. Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ότι μπορεί να στέκεται αλληλέγγυα στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών. Πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστές οι διεθνείς συνθήκες για το άσυλο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ακραίες φωνές που ενθάρρυνε και υιοθέτησε το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα ολισθηρό κι εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο.»

Η οδηγία προς τους αυτοδιοικητικούς

Στην Κουμουνδούρου είναι καθολική η πεποίθηση ότι οι διαμαρτυρίες εναντίον της εγκατάστασης των προσφύγων, έχουν ακροδεξιό και ρατσιστικό χαρακτήρα, ασχέτως αν όλοι οι συμμετέχοντες δεν είναι κατ’ ανάγκη ακροδεξιοί. Συνέπεια αυτής της εκτίμησης είναι η οδηγία που δίνεται στους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς του κόμματος, να μην ψηφίζουν ενάντια στη φιλοξενία των προσφύγων και, πολύ περισσότερο, να μην ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε και κάποια ισχυρού συμβολισμού κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απρόσκοπτης μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Το πολιτικό οξύμωρο

Η στάση που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με αυτήν ισχυρής μερίδας και στελεχών της ΝΔ, δημιουργεί ένα πρωτοφανές πολιτικό οξύμωρο: Το κυβερνητικό πρόγραμμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων απορρίπτεται από τις δυνάμεις της συμπολίτευσης, ενώ έχει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα είναι βέβαια πόσο καιρό μπορεί να πορευτεί η κυβέρνηση με αυτό το πολιτικό οξύμωρο, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος της αποξένωσης από την εκλογική βάση της.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.