ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συντριπτικό «ναι» για τις εκλογές των δικαστών – Το 92% ψήφισε να μην υπάρξει αναβολή (και άλλα κόλπα…)

1 min read

Αναβρασμός χωρίς προηγούμενο επικρατεί στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), καθώς εννέα από τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταβάλλουν «πραξικοπηματικές» -όπως χαρακτηρίζονται- προσπάθειες προκειμένου να παρεμποδιστούν οι καθιερωμένες αρχαιρεσίες, με πρόσχημα τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν ήδη αρχίσει να αίρονται. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία ανέδειξε πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕνΔΕ επιθυμεί να πραγματοποιηθούν, χωρίς αναβολή μηνών, οι εκλογές.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Επιθυμείτε την άμεση διενέργεια αρχαιρεσιών στην Ένωση, μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020;», εκ των 676 μελών που απάντησαν, το 92,3% είπε «ναι» και μόλις το 7,7% «όχι». Στο ερώτημα «Είσαστε σύμφωνοι με την πρόταση των 9 μελών του Δ.Σ. για διορισμό προσωρινής διοίκησης της Ένωσης από το Δικαστήριο;», επί συνόλου 644, «όχι» ψήφισε το 91,8% και το 8,2% ψήφισε «ναι». Το αποτέλεσμα ερμηνεύτηκε ως σημαντική ήττα της συμμαχίας των Νίκου Σαλάτα και Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως η «γαλάζια» πτέρυγα στην ένωση.

Στην καυστική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την υπογραφή του προέδρου Χριστόφορου Σεβαστίδη, επισημαίνεται πως το αποτέλεσμα «αποτελεί κόλαφο για τους πραξικοπηματίες, που καταστρώνουν σχέδια για μια ένωση χειραγωγημένη και υποταγμένη στην κυβέρνηση». Τα μέλη της ένωσης που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην ψηφοφορία αναφέρουν ακόμη, για όσους επιθυμούν την αναβολή των αρχαιρεσιών, πως όσο «μακριά κι αν σχεδιάζουν τις εκλογές, δεν θα αποφύγουν τη συντριβή τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η ευνοϊκή -για συγκεκριμένους δικαστές- απόφαση της κυβέρνησης, να αυξήσει με τροπολογία τις θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86, έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στην ένωση. Ανάμεσα σε εκείνους που προάγονται είναι και ο Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να αφαιρεθεί από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ο χειρισμός του σκανδάλου Novartis. Πηγές σχετικές με το θέμα αναφέρουν πως καταβάλλονται προσπάθειες από τη «συμμαχία», προκειμένου οι εκλογές να πραγματοποιηθούν σε χρόνο κατά τον οποίο θα έχουν καταλαγιάσει αυτές οι αντιδράσεις.

Αναφέρουν, τέλος, πως ακόμη και δικαστές που ευνοήθηκαν από την τροπολογία μιλούν για ξεπούλημα στην κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που στην ΕνΔΕ, την αρχαιότερη ένωση της χώρας, η οποία έπαυσε τη λειτουργία της μόνο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, γίνεται προσπάθεια αναβολής των αρχαιρεσιών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.