ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνεχίζεται η «επέλαση» του κορωνοϊού Κρίσιμες οι επόμενες δύο βδομάδες Σενάρια για νέα μέτρα

1 min read

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 2.166 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του περασμένου Σαββάτου όταν είχαν καταγραφεί 2.056 κρούσματα.


Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που αυξήθηκε κατά 16 ασθενείς μέσα σε μια ημέρα, φτάνοντας τους 169, ενώ δυστυχώς άλλοι 13 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Άσχημα τα πράγματα και για την Αττική, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα – 542 – από την αρχή της πανδημίας, λιγότερα πάντως από τη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 595.Συναγερμός έχει σημάνει σε Λάρισα και Ροδόπη, περιοχές που βρίσκονται ένα βήμα πριν από lockdown, καθώς εμφάνισαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 106 και 108 αντίστοιχα.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για σημεία εκθετικής αύξησης που παρουσίασε η επιδημία στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Το διάστημα των επόμενων 10-14 ημερών θα κρίνει την αποδοτικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται τόσο σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και στοχευμένα σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για “κρίσιμες στιγμές” και έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα τον επόμενο μήνα που έχει να κάνει με όλους μας. Tην ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, προειδοποίησε για δύσκολο χειμώνα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και στην Αττική, ενώ προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 1.351 κρούσματα εκ των 2.166 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη (595), στην Αττική (542), στη Ροδόπη (108) και στη Λάρισα (106), Αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται στη Μαγνησία με 135 ενεργά κρούσματα, ενώ μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 311 στενές επαφές τους οι οποίες και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Επιβαρυμένες πολλές περιοχές στη Θράκη και τη Μακεδονία με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται συνεχώς. Ενδεικτικά, σήμερα καταγράφηκαν 46 κρούσματα στη Δράμα, 42 στον Έβρο, 53 στην Ημαθία, 32 στην Καβάλα, 26 στο Κιλκίς, 25 στην Ξάνθη, 32 στην Πιερία, 78 στην Πέλλα, 37 στις Σέρρες, 38 στη Χαλκιδική. Τέλος, αρκετά κρούσματα (51) καταγράφηκαν και σήμερα στη Μεσσηνία.

Μαγιορκίνης: Γιατί αυξήθηκαν δραματικά τα κρούσματα

“Στην Ελλάδα η επιδημία από την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική. Η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε rt μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του rt εντός του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου” σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέοι 19-39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχο του πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, παραμένουν σε 50-70 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65+ οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. “Έτσι, ιδιαίτερη σημασία έχει καταρχήν η αύξηση του αριθμού διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+ καθότι αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Μεγάλη βαρύτητα έχει η μεγάλη αύξηση που βλέπουμε και στην ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα των 40-65 διότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ομάδα που επιβαρύνει το σύστημα υγείας” είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι “συμπερασματικά με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει χαρακτηριστικά με τη μετάβαση σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης στις οποίες δεν χρησιμοποιείται η μάσκα, όπως πχ. η κατανάλωση ποτού ή φαγητού από ανοιχτό σε κλειστό χώρο. Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας και συμβαίνει καταρχήν τη νύχτα όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητά χαμηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου” είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Η πιθανότητα μετάδοσης από φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε ανοιχτό χώρο. Οπότε και η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει σαφέστατα μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σε κλειστούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μάσκα. Απευθύνουμε ξανά έκκληση για χρήση μάσκας παντού με ιδιαίτερη έμφαση σε κλειστούς χώρους. Αν δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό διότι θα καταναλώσετε ποτό και φαγητό τότε επιβάλλεται να υπάρχει άφθονος και επαρκής αερισμός και να διατηρείτε τις αποστάσεις”

Ο καθηγητής υπογράμμισε: “Η έξαρση της επιδημίας σε μόλις δύο εβδομάδες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η χαλάρωση και ότι μόνο με με διαρκή επαγρύπνηση θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας σταθερό. Η επιδημία μας υπενθυμίζει ότι είμαστε στο εμείς, είμαστε τμήματα μιας αλυσίδας και ότι η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, να συναντιόμαστε σε μία μικρή κοινωνική ομάδα την κοινωνική φούσκα και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους φορώντας μάσκα και κρατώντας αποστάσεις”.

Η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης;

Ερώτηση για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία, σχετικά με τον κορωνοϊό, με αυτή της Θεσσαλονίκης, δέχτηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Τρίτης. Όπως εξήγησε «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική». Διευκρίνισε πως η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» για να συμπληρώσει πως «στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. «Από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη – με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα – οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οπότε εάν συνεχιστεί έτσι θα είναι σχετικά καλά. Θα δούμε τα μέτρα τουλάχιστον σε 10, 15 μέρες πόσο θα αποδώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή στην Αττική, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Star. “Είναι τόσο ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός στους νέους ανθρώπους, μπορεί να κολλήσει οποιοσδήποτε αν δεν προσέξει. Αποδείχθηκε αυτό δυστυχώς περίτρανα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, που μάς αναγκάζει μόνιμα να αναθεωρούμε τα δεδομένα μας. Δεν θα σκεφτώ δεύτερη στιγμή και δεν θα σκεφτούμε το θέμα της επικοινωνίας πάνω από την ουσία, την ανθρώπινη υγεία και τη Δημόσια Υγεία. Εάν βλέπουμε να αλλάζουν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, με τις υπερπολλαπλάσιες κατειλημμένες ΜΕΘ-COVID και την αύξηση του ρυθμού των κρουσμάτων, τότε ναι, βεβαίως θα παρθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική” είπε.

Ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακινήσεων από Νομό σε Νομό

Επίσης ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό, Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς δεν θα πάνε να διασκεδάσουν όσοι το επιθυμούν σε γειτονικούς νομούς (Εύβοια και Κορινθία καθώς η Βοιωτία είναι στο «κόκκινο» όπως και η Αττική), προανήγγειλε ουσιαστικά περιορισμό στις μετακινήσεις: «Θα ληφθεί μέριμνα και για αυτό προφανώς, για τη δυνατότητα να φύγει από την Αττική κάποιος και να πάει σε διπλανές περιοχές». «Αλλά θα ήθελα να πω επίσης, ότι είναι φύσει αδύνατον να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Και εξακολουθώ να πιστεύω και αυτή τη στιγμή τη δύσκολη ώρα την οποία βιώνουμε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει συναίσθηση της κατάστασης, ότι δεν θέλει να κινδυνεύσουν οι ευπαθείς ομάδες», συμπλήρωσε.

Ανησυχία για τις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, στη χώρα λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες και 122 κενές. Στην Αττική σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140 εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές. Στην Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 διατίθενται 83 εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Το σύστημα υγείας αναδιατάσσει τις δυνάμεις του όπου υπάρχει ανάγκη, τόσο σε κλίνες νοσηλείας όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή δίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου «το πρόβλημα είναι πιο οξύ» και έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ενισχύεται το σύστημα με προσωπικό και με οικονομικούς πόρους. Επίσης , η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι στη μάχη με 160 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία υποδέχονται κόσμο, γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών και διεξάγεται και διαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό, εφόσον χρειαστεί. «Η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα και να παραμείνουμε πιστοί στις οδηγίες που δίνονται έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες στιγμές».

Η δραματική έκκληση Χαρδαλιά

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο δυναμικό που εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα της πανδημίας.

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και για να μην θρηνήσουμε θύματα, για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις οι οποίες τις ζήσαμε σε πάρα πολλές χώρες με εκατόμβες νεκρών πρέπει να πάρουμε αμέσως αποφάσεις. Και αυτές τις αποφάσεις έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να τις πάρουμε και έρχεται η Πολιτεία- «ομπρέλα» να στηρίξει οικονομικά όλες εκείνες τις κατηγορίες που είτε έχουν κλείσει με εντολή της είτε πλήττονται μέσα από αυτή τη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τον επόμενο ένα μήνα έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Και το στοίχημα αφορά τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί. Και δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο. Αυτό που λέμε είναι έκκληση και παράκληση. Αυτό που έχει πετύχει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλους αυτούς τους μήνες να το προασπίσουμε αυτή την τελευταία στιγμή. Είναι μια κρίσιμη κατάσταση. Όλη η παγκόσμια κοινότητα, όλη η Ευρώπη δέχεται επιδημιολογική επίθεση και αυτή τη στιγμή εμείς ως χώρα, ως Σύστημα Υγείας πρέπει να κρατήσουμε. Και θα κρατήσουμε μόνο αν τηρούμε τα μέτρα» ανέφερε και είπε χαρακτηριστικά: «Άρα αυτό που χρειάζεται είναι σε αυτή την τεράστια υπομονή που έχουμε κάνει, στην τεράστια υπομονή που έχουμε δείξει να προσθέσουμε 30 ακόμη μέρες»

Δημοσίευση στα Social Media