ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνεχίζει να «βρέχει» πυρά επάνω από τη Γούτα της Συρίας

1 min read

Παρά την κατάπαυση του πυρός που ζήτησε άμεσα ο ΟΗΕ

Βροχή πυρών και βομβών συνεχίζουν να ρίχνουν τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη πάνω από την ανατολική Γούτα στη Συρία, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ζητείται άμεση κατάπαυση του πυρός χωρίς καθυστερήσεις.

«Οι επιδρομές ξεκίνησαν πάλι το πρωί της Κυριακής, με δύο χτυπήματα στην περιοχή Σιφουνίγια, στην περιφέρεια της Ντούμα», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά από επτά ημέρες αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Γούτα, έχουν σκοτωθεί 519 άμαχοι, εκ των οποίων περίπου οι 100 είναι παιδιά, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμπντέλ Ραχμάνε δήλωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και την οργάνωση Τζάις Αλ Ισλάμ στα νότια της ανατολικής Γούτα».

Πολλές προσωρινές εκεχειρίες έχουν τεθεί σε ισχύ στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης, ωστόσο οι περισσότερες έχουν πέσει στο κενό καθώς παραβιάζονται από κάποια ή κάποιες πλευρές.

Περισσότερα από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 6,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της ρημαγμένης έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου τους χώρας. Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων.

Η Άγκυρα χαιρετίζει την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για εκεχειρία, όμως θα συνεχίσει να «πολεμά την τρομοκρατία»

Η Τουρκία χαιρέτισε την έκκληση του ΟΗΕ για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όμως το αγνοεί επιδεικτικά αφού, όπως ανακοίνωσε, οι δικές της επιχειρήσεις εναντίον των οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές θα συνεχιστούν.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως απάντηση στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο σύνολο της Συρίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Γούτα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο προσθέτει πάντως πως η Τουρκία «παραμένει αποφασισμένη να πολεμήσει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εδαφική και πολιτική ακεραιότητα της Συρίας». Σε ανακοίνωσή της, η πολιτοφυλακή YPG δήλωσε από την πλευρά της διατεθειμένη να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός από εκείνες που στρέφονται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, «επιφυλασσόμενη του δικαιώματός της να απαντήσει (…) σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης του τουρκικού στρατού».

Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας συνελήφθη στην Πράγα έπειτα από αίτημα της Άγκυρας

Ένας σημαντικός αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας, ο Σαλίχ Μουσλίμ, συνελήφθη στην Πράγα έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, η οποία πολεμά εναντίον των Κούρδων στη Συρία, ανακοινώθηκε σήμερα από τον συνασπισμό κομμάτων του οποίου είναι μέλος ο Μουσλίμ.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), «συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στην τσεχική πρωτεύουσα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός TEV-DEM, κύρια συνιστώσα του οποίου είναι το PYD. Ο συνασπισμός αυτός διοικεί αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG, που συνδέεται με το κόμμα αυτό, προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος — αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Σε δήλωση, που εκδόθηκε από τον συνασπισμό TEV-DEM, αναφέρεται πως η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουσλίμ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση χθες Σάββατο. «Καταδικάζουμε αυτή την παράνομη πράξη», προστίθεται στη δήλωση.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.