ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνελήφθη μετά την απόφαση αναστολής ασύλου ο Τούρκος στριατιωτικός

1 min read

tourksdf1
Στη σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Ολυμπιακού Χωριού λίγη ώρα μετά την απόφαση του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου που έκανε δεκτή την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου με την οποία ζητείτο να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου στον Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016.Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος αξιωματικός αρχικά οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου στο ΑΤ Ολυμπιακού Χωριού όπου βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση το προηγούμενο διάστημα.

Τι προηγήθηκε

Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου με διαταγή της το μεσημέρι της Δευτέρας ανέστειλε προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου OZKAYNAKCI SULEYMAN, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη  μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα.

Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Ακόμη η προσωρινή διαταγή αναφέρει το αυτονόητο, δηλαδή  ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από τη χώρα μας.

Και είναι αυτονόητο γιατί δεν μπορεί να εκδοθεί ο επίμαχος στρατιωτικός στην Τουρκία καθώς εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης το αίτημα χορήγησης ασύλου και όπως όλα δείχνουν το τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Τούρκος αξιωματικός του οποίου η χορήγηση ασύλου ανεστάλη σήμερα από το Διοικητικό Εφετείο

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναγκαίο είναι να διευκρινιστεί  ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχει τη δικονομική δυνατότητα να μην εκδώσει απόφαση επί της αίτησης αναστολής. Στην περίπτωση αυτή, η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί, σχετικά σύντομά, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Πάντως, νομικοί σε μια πρώτη έκφραση γνώμης διατύπωναν την  έντονη αμφισβήτηση τους για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, καθώς από τη διεθνή νομοθεσία και νομολογία δεν προκύπτει στοιχείο που να επιτρέπει την προσωρινή αναστολή χορήγησης ασύλου για παρόμοιους λόγους.

Ο Τούρκος αξιωματικός σήμερα κατά την προσέλευσή του στο Εφετείο

 

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση