ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων από τις δίκες που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις

1 min read

Η κυβέρνηση οδηγεί στη φυλακή καταδικασθέντες για πλημμελήματα, ενώ αφήνει ελεύθερους καταδικασθέντες για κακουργήματα!

Συνεχίζεται μέχρι τις 13 Μαΐου η αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο περί «εγκληματικής οργάνωσης».

Αφορμή για την αποχή των δικηγόρων σε όλη την χώρα αποτέλεσε η διάταξη του άρθρου 187 παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με βάση την οποία οδηγούνται υποχρεωτικά στη φυλακή– αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- οι καταδικασθέντες, ακόμα και για πλημμελήματα, εφόσον τελούνται από περισσότερους τους ενός δράστες.

Η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε πρόσφατα μαζί με τον νέο αθλητικό νόμο, έχει αναδρομική ισχύ και ήδη παράγει αποτελέσματα και σε εκκρεμείς υποθέσεις. Μάλιστα, δημιουργείται το παράδοξο να οδηγούνται στη φυλακή καταδικασθέντες για πλημμελήματα, ενώ αναστέλλεται η ποινή για καταδικασθέντες για κακουργήματα!

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι «στα πλαίσια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας για την κατάργηση άλλως τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 13.5.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης».

Συμμετέχουν οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα υιοθετούν την απόφαση της Ολομέλειας και παρατείνουν την αποχή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του: «Σε συνέχεια της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος , αποφάσισε την παράταση της στοχευμένης αποχής από ποινικές υποθέσεις πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μέχρι και 13.5.2022, με το ήδη ισχύον πλαίσιο (εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης».

Οι δικηγόροι ζητούν την κατάργηση της επίμαχης διάταξης στην παρ. 6 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία «οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται. Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης».

Πηγη newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media