ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Σεπτεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συναγερμός για νέες μεταλλάξεις 11 παραλλαγές του ιού προκαλούν ανησυχία στους λοιμωξιολόγους

1 min read

Οσο ο πληθυσμός δεν εμβολιάζεται, δίνουμε την ευκαιρία στον SARSCoV-2 να πολλαπλασιάζεται και να δημιουργεί νέα μολυσματικά στελέχη», τονίζουν οι ειδικοί.

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να καταστήσουν τον ιό ισχυρό απέναντι στη φυσική ανοσία και στον εμβολιασμό.

Οι υγειονομικές Αρχές στη χώρα μας βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς τρία νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Το επικρατέστερο από αυτά είναι το ινδικό στέλεχος, που ανεβάζει συνέχεια τα ποσοστά του, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, υπογράμμισε πως αυτό το κύμα πανδημίας θα είναι διαφορετικό και δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων.

«Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συνάνθρωπων μας έχει εμβολιαστεί, και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, σιγουρά αυτό το κύμα δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγουμένων. Δεν θα έχουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων, ωστόσο ο φόβος μας είναι ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην τουριστική περίοδο και ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των ταξιδιωτών, και έρχεται εν μέσω θερινής περιόδου».

Για το peak του νέου κύματος ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνει εκτίμηση, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχει μία αισιοδοξία, καθώς τις τελευταίες πέντε ημέρες υπάρχει μία μικρή σταθεροποίηση.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κανουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Για να μην επαναληφθούν οι αυξητικές τάσεις που είδαμε μέσα στον Ιούλιο, θα πρέπει να κάνουμε τεστ πριν μετακινηθούμε για τις διακοπές μας, να κάνουμε αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους όταν βρισκόμαστε σε μέρη που έχουμε εξάρσεις και ο εμβολιασμός, που δεν πρέπει να καθυστερήσει».

Επιπλέον, τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και μολυνθούν από τον κορωνοϊό, έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

«Η αναλογία των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί και μολύνονται, είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται είναι ανεμβολίαστοι. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, ακόμα και αν μολυνθούν, έχουν μικρότερο κίνδυνο να για σοβαρή νόηση. Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας και μας προστατεύει σημαντικά».

Δημοσίευση στα Social Media