ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στον έλεγχο του Ιράν ο Λίβανος: Η Χεζμπολάχ νικητής των εκλογών – Ισραηλινά μαχητικά πέταξαν πάνω από λιβανικές πόλεις

1 min read

Ο Λίβανος περνά στον έλεγχο του Ιράν σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, οι πρώτες μετά από εννέα χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να φέρει νέα ένταση στις σχέσεις με το Ισραήλ, ένταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη με την Χεζμπολάχ και κατ΄ επέκταση με το ίδιο το Ιράν.

Για αυτό ακριβώς το λόγο όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόκειται να περικόψει κατά μερικές ώρες την επισκεψή του στην Κύπρο αύριο Τρίτη για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και να επιστρέψει εσπευσμένα πίσω στ Τελ Αβιβ.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ οι περισσότερες από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου του Λιβάνου περνούν στον έλεγχο του πολιτικού κόμματος που υποστηρίζεται από την Σιϊτική φιλο-ιρανική οργάνωση της Χεζμπολάχ.



Το αποτέλεσμα εάν επιβεβαιωθεί θα εκτοξεύσει την πολιτική δύναμη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο καθώς πλέον θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η οργάνωση η οποία είναι δηλωμένος εχθρός του Ισραήλ, συγκαταλέγεται στις τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με την λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Με τα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται αργότερα σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολαχ Hassan Nasrallah δήλωσε πως
“πρέπει να αποφύγουμε διχαστικές δηλώσεις που θα οδηγήσουν σε σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας”.

Ο νέος πρόεδρος του Λιβάνου πιθανότατα θα είναι πάλι ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Saad al-Hariri και αυτό διότι σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την εσωτερική κατανομή δυνάμεων, θα πρέπει να είναι σουνίτης.

Πάντως όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου θα περικόψει κατά μερικές ώρες την αυριανή επίσκεψη του στην Κύπρο εξαιτίας προβλημάτων έντασης στην περιοχή.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.