ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Απριλίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στόλτενμπεργκ: Στόχος μου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ οι Φινλανδία και Σουηδία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου

1 min read

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι βλέπει πρόοδο στις αδιέξοδες συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και ότι στοχεύει στην ένταξη τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας στη συμμαχία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Reuters ότι ο ίδιος και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα συναντηθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στα μέσα Μαρτίου “για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά την επικύρωση από την Τουρκία του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας”.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ακούστηκε πιο αισιόδοξος για το θέμα από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

“Βλέπω πρόοδο”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του. “Στόχος μου είναι να έχουμε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ”, που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στη συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Σουηδία αντιμετώπισε απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων και έχει ζητήσει την έκδοσή τους  για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας έχουν “παγώσει” από τον Ιανουάριο, αφότου ένα αντίγραφο του Κορανίου κάηκε έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη από τον Rasmus Paludan, ηγέτη του δανέζικου ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Σκληρή Γραμμή.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αν και η Βουδαπέστη έχει αναφέρει ότι σκοπεύει ωα δώσει το οκ και για τις δύο χώρες στις αρχές Μαρτίου.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από την εκκρεμότητα της επικύρωσης, και τα δύο σκανδιναβικά κράτη είναι πιο ασφαλή από ό,τι πριν από την αίτησή τους στο ΝΑΤΟ.

“Στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης, αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν εκδώσει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας”, είπε.

“Επομένως, είναι αδιανόητο η Φινλανδία ή η Σουηδία να αντιμετωπίσουν στρατιωτικές απειλές από τη Ρωσία χωρίς να αντιδράσει το ΝΑΤΟ”, σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει από τη μεριά του ότι δεν θα υπάρξει καμία απειλή για τη Ρωσία αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι η Μόσχα θα αντιδράσει αν η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενισχύσει τις στρατιωτικές υποδομές στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τη μετασοβιετική διεύρυνση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά προς τα σύνορα της Ρωσίας ως λόγο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.