ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Σεπτεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στο «κόκκινο» οι αντοχές των νοσοκομείων

1 min read

Τα δόντια της δείχνει η γρίπη η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Εκατοντάδες ασθενείς με συμπτώματα γρίπης συρρέουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, θορυβημένοι από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των «θυμάτων» της νόσου –εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 40–, προκαλώντας «έμφραγμα» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις κλινικές και καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της γρίπης εντός των μονάδων υγείας. «Στην περασμένη εφημερία του “Γ. Γεννηματάς”, η μισή Αθήνα πέρασε από το νοσοκομείο. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και με το παραμικρό σύμπτωμα έρχεται. Ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι αφού περιμένουν με τις ώρες στα επείγοντα. Εάν δεν έχουν γρίπη κινδυνεύουν να κολλήσουν και εάν έχουν μπορεί να τη μεταδώσουν σε άλλους ασθενείς», σημείωσε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Η ίδια συστήνει: «Οι ασθενείς θα πρέπει όταν αρχίζουν τα συμπτώματα να κάθονται σπίτι τους και να επικοινωνούν με τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος και θα κρίνει τη θεραπεία και εάν πρέπει να επισκεφθούν το νοσοκομείο».

Αυξημένη είναι και η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια. Δεν είναι λίγοι οι «αμελείς» που σπεύδουν τώρα στα φαρμακεία ψάχνοντας για εμβόλια. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εισαχθούν οι 50.000 δόσεις εμβολίων συμπληρωματικής παραγγελίας, στην οποία εκτάκτως προέβη το υπ. Υγείας. Πρόκειται για τριδύναμα εμβόλια που προστατεύουν έναντι της γρίπης Α (Η1Ν1) –ο τύπος του ιού που κυριαρχεί–, Α (Η3Ν2) και Β. Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν εμβολιασμό ακόμα και τώρα, καθώς η γρίπη αναμένεται να μας ταλαιπωρεί έως περίπου τα τέλη Μαρτίου. Ακόμα πιο δύσκολη αναμένεται να κάνει την κατάσταση το νέο κύμα κακοκαιρίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ αναπλ. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, με το κρύο επικρατούν συνθήκες που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Κυρίως αυξάνει την πιθανότητα συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, ωστόσο υπάρχουν και μελέτες που έχουν καταδείξει ότι ο ιός της γρίπης ζει περισσότερο σε κρύο περιβάλλον.

Αντιδράσεις για Πολάκη

Νέες αντιδράσεις προκάλεσε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο οποίος σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra τη φετινή δραστηριότητα της γρίπης που έως και την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει τουλάχιστον 39 θανάτους, δήλωσε ότι «ζούμε μία έξαρση της επιδημικής γρίπης. Η πλειοψηφία των στελεχών είναι Η1Ν1. Δεν είναι η ήπια περυσινή χρονιά, είναι λίγο πιο ισχυρό το στέλεχος, αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή. Για να μην τρελαθούμε δηλαδή». «Ασύλληπτη» χαρακτήρισε τη δήλωση η Ν.Δ. «Κανείς δεν μπορεί να λέει για ανθρώπινες ζωές πως δεν τρέχει και τίποτα», δήλωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο Σωτηρία. «Ο θάνατος, όπως και η ζωή, απαιτούν αξιοπρέπεια», σχολίασε το Ποτάμι.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.