ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Οκτωβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στη δημοσιότητα έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

1 min read

Πολιτισμός

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το έγχρωμο φιλμ ήταν πολύ σπάνιο και αποτελούσε μία εντελώς νέα τεχνική. Για αυτό το λόγο οι φωτογραφίες από τις συγκρούσεις της εποχής, που βρίσκονται στη δημοσιότητα, είναι ασπρόμαυρες.

Διαφάνεια 1 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαφάνεια 2 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι εικόνες, όμως,  που συμπεριλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Imperial War Museum είναι ιδιαίτερες \και γοητευτικές. Είναι  αυθεντικές και δεν έχουν δεχθεί επεξεργασία.

«Βλέπετε αυτό που τραβήχτηκε. Ξέρω ότι αυτές τις μέρες είναι πολύ κοινό το να βλέπετε επεξεργασμένες φωτογραφίες και ασπρόμαυρες που έχουν μετατραπεί σε έγχρωμες, αλλά εδώ δεν ισχύει» δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, Ian Carter σε τηλεφωνική συνέντευξη με το CNNi.

Διαφάνεια 9 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαφάνεια 10 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Για την ύπαρξη αυτών των φωτογραφιών είναι υπεύθυνο το Βρετανικό Υπουργείο Πληροφοριών (British Ministry of Information), το οποίο είχε τότε στην κατοχή του μικρή ποσότητα φιλμ Kodachrome. Έτσι, αποφάσισε να πειραματιστεί, δίνοντας το για λίγο σε επαγγελματίες φωτογράφους και αναθέτοντάς τους να το χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Συνολικά, τραβήχτηκαν 3.000 φωτογραφίες, αλλά δεν «επιβίωσαν» όλες τους: «Σχεδόν οι μισές εξαφανίστηκαν και δεν είχαμε ιδέα που μπορεί να πήγαν» αναφέρει ο Carter. Οι υπόλοιπες κρατήθηκαν στο αρχείο του Imperial War Museum και πολλές από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια.

Στη δημοσιότητα έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -1

Εκείνη την περίοδο, οι φωτογραφίες είχαν δοθεί σε αμερικανικά περιοδικά προς δημοσίευση, όμως μεγάλος αριθμός αυτών δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. 

 Διαφάνεια 4 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Υπάρχουν εκπληκτικές λεπτομέρειες από την περίοδο του πολέμου που εάν δεν υπήρχε το έγχρωμο φιλμ θα είχαν χαθεί στο γκρι, όπως για παράδειγμα το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας.

Διαφάνεια 5 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Αυτές οι φωτογραφίες δίνουν στον κόσμο μία ιδέα από τότε, η οποία μοιάζει σημερινή. Όμως δεν είναι: «Όταν τις παρατηρείς είναι σα να τραβήχτηκαν χθες ή να έχουν επεξεργαστεί» αναφέρει ο Ian Carter.

Διαφάνεια 6 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

«Είναι λίγο περίεργο να βλέπεις έγχρωμες εικόνες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν όμως μια δυναμική που σε σοκάρει».

Διαφάνεια 8 από 14: Έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.