ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

18 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα σύνορα των ΗΠΑ το καραβάνι, έτοιμος ο στρατός

1 min read

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό καθώς πλησιάζουν διάφορα καραβάνια μεταναστών ενδέχεται να επέμβουν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, αλλά δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με ρόπαλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

Το Πεντάγωνο έλαβε νέες εντολές από τον Λευκό Οίκο, που του δίνουν ευρύτερες αρμοδιότητες ως προς τη δράση του στρατού στα σύνορα, ιδίως εάν οι συνοριοφρουροί ζητήσουν υποστήριξη σε περίπτωση βιαιοτήτων, διευκρίνισε ο Μάτις.

Πάντως, ακόμα κι αν στρατιώτες κληθούν για υποστήριξη σε περίπτωση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων διά της βίας, «κανένας στρατιωτικός δεν θα φέρει οπλισμό», διαβεβαίωσε. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Όχι πυροβόλα όπλα.»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα, προκάλεσε πολεμική δηλώνοντας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι οι άνδρες του αμερικανικού στρατού θα άνοιγαν πυρ εναντίον των μεταναστών εάν αυτοί οι τελευταίοι τους πέταγαν πέτρες.

«Αν πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, τους λέω θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», είχε πει ο Τραμπ. Αλλά μία ημέρα αργότερα, ανασκεύασε αυτή τη δήλωση διαβεβαιώνοντας πως οι Αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα πυροβολούσαν» τους μετανάστες.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις για τη διάρκεια της ανάπτυξης — αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει ως τη 15η Δεκεμβρίου — καθώς αυτό «θα εξαρτηθεί από την (εξέλιξη που θα έχει η) αποστολή».

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν αναμένεται να ζητήσει την παράταση της ανάπτυξης, εξήγησε. «Έχω πλέον την εξουσιοδότηση να κάνω περισσότερα. Θα δούμε τι θα ζητήσει», είπε ο Μάτις. Αν ζητήσει να τοποθετηθούν για παράδειγμα περισσότερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, «αυτό θα πάρει πιο πολύ χρόνο».

Ανάλογα με το αίτημα της Νίλσεν, ο στρατός μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να θέτει υπό προσωρινή κράτηση μετανάστες, αλλά όχι να τους συλλαμβάνει. Η κράτησή τους θα διαρκεί «λεπτά, όχι ώρες» πριν παραδοθούν στη συνοριοφυλακή, κατά τον Μάτις. Μέχρι τώρα, το Πεντάγωνο έλεγε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν θα έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους μετανάστες.

Ο Μάτις υπολόγισε σε 5.764 τον αριθμό των στρατιωτικών που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, που προστέθηκαν στους 2.100 άνδρες της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν ήδη εκεί. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε 72 εκατομμύρια δολάρια, όμως «είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μνημόνιο της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι έδωσε στον Μάτις εξουσιοδότηση να διατάξει την προστασία των συνοριοφυλάκων και, εάν χρειαστεί, την καταφυγή σε θανατηφόρα βία, σε μέσα ελέγχου πλήθους, προσαγωγές και έρευνες.

Στο μεταξύ πάνω από 4.000 μετανάστες, μέλη καραβανιού, έφθασαν στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ανέφερανοι αρχές της παραμεθόριας πόλης, απέναντι στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, με τα κέντρα υποδοχής να έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό.

Οι νεοαφιχθέντες δεν βρίσκουν πλέον θέση στα κέντρα υποδοχής, που έχουν φθάσει σε κορεσμό, και ορισμένοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους γύρω από αυτά. Μετανάστες σχημάτισαν ουρά την Τετάρτη για να πάρουν τρόφιμα που διένειμαν ακτιβιστές και θρησκευτικές οργανώσεις, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανάμεσα στους 4.000 μετανάστες που έχουν φθάσει στην πόλη πάνω από 400 είναι παιδιά, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές. Στην Πολιτεία Τσιάπας (νότια), περίπου 300 μετανάστες συνελήφθησαν από τις μεξικανικές δυνάμεις επιβολής της τάξης, αφού μπήκαν παράτυπα στη χώρα περνώντας τον ποταμό Σουτσιάτε, ο οποίος χωρίζει τη Γουατεμάλα από το Μεξικό.

Οι μετανάστες, που κυκλοφορούσαν με σημαίες του Σαλβαδόρ και της Ονδούρας, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην πόλη Ταπατσούλα, όπου, σύμφωνα με τις αρχές, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. Εάν δεν το επιθυμούν, ενδέχεται να απελαθούν.

Στην Τιχουάνα, πολλοί μετανάστες σκοπεύουν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ, αλλά η αναμονή για την επεξεργασία των αιτήσεων και την έκδοση αποφάσεων μερικές φορές διαρκεί ακόμη και πάνω από έναν χρόνο.

Καλιφορνέζος δικαστής ανέστειλε την ισχύ διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο θεσπιζόταν η αυτόματη απόρριψη των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μέρους των μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «ντροπή», καθώς βλέπει την άφιξη του καραβανιού ως απόπειρα «εισβολής», μιλάει για κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι μετανάστες αναχώρησαν από την Ονδούρα τη 13η Οκτωβρίου, για να σωθούν από την ενδημική βία και τη φτώχεια, και διένυσαν πάνω από 4.000 χιλιόμετρα, με τα πόδια και κάνοντας οτοστόπ, για να φθάσουν μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ.

Δημοσίευση στα Social Media