ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα σκαριά ο κρατικός «Τειρεσίας» – Ποιους θα ελέγχει και πώς θα λειτουργεί

1 min read

Αλλη μια Ανεξάρτητη Αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες, με αντικείμενο το «φακέλωμα» των πολιτών ανάλογα με τις οφειλές τους!

Η βασική ιδέα προβλέπει μια Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau), η οποία θα συνθέτει το προφίλ κάθε ιδιώτη και κάθε επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές των χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες κ.ά. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα βαθμολογείται και θα είναι στη διάθεση τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων ιδιωτικών εταιριών που πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί τους. Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων:

Τη δημιουργία της Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών που θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες Η Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας κρατικός «Τειρεσίας» που θα συλλέγει όλα τα οικονομικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, και με βάση αυτά θα διαμορφώνει ένα «σκορ» το οποίο θα αποτελεί και το πιστοληπτικό προφίλ κάθε πολίτη, ώστε αυτό να λαμβάνεται υπόψη με αδιάβλητο τρόπο για τις συναλλαγές, τη δανειοδότησή του και για να μειώνεται ο κίνδυνος κακοπληρωτών.

Τη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα ενοποιεί όλους τους μηχανισμούς που υπάρχουν σήμερα και αφορούν ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. πάγια ρύθμιση), ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια (νόμος Κατσέλη, πτωχευτικός κώδικας), αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει, μέσω της διασύνδεσης που θα έχει με όλες τις υπηρεσίες, βάση δεδομένων από την οποία θα προκύπτει το οικονομικό προφίλ των οφειλετών και θα βοηθά στον διαχωρισμό των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε βιώσιμα και μη.

Με τη λειτουργία του φορέα, όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση θα απευθύνεται σε τράπεζα ή σε κάποια επιχείρηση για δάνειο ή συνεργασία, θα σκανάρεται το σύνολο της πιστοληπτικής συμπεριφοράς, αλλά και των οφειλών του προς όλους τους φορείς, ώστε ο εμπλεκόμενος, τράπεζα ή επιχείρηση, να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη χορήγηση πίστωσης με βάση τη συμπεριφορά του ενδιαφερομένου και όχι με βάση τα εισοδήματα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αναλαμβάνοντας έτσι και το σχετικό ρίσκο. Σήμερα, το μόνο «εργαλείο» που υπάρχει είναι η «Τειρεσίας Α.Ε.», στην οποία καταγράφονται μόνο καταγγελθείσες οφειλές, προσημειώσεις και υποθήκες.

Δημοσίευση στα Social Media