ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Σφάζονται» ΗΠΑ-Ρωσία για τη Βενεζουέλα που εκπέμπει SOS

1 min read

Τη στιγμή που επικρατεί χάος στους δρόμους της Βενεζουέλας με πολίτες να συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας και ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη χώρα, ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους μεν να τάσσονται στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό και τους δε στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χάος στην Βενεζουέλα: Συγκρούσεις, φωτιές, δακρυγόνα και τραυματίες

Ο Νίκολας Μαδούρο, διαβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών που τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν είχε εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, από τη στιγμή που ο Γκουαϊδό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το οποίο καλούσε τον λαό και το στρατό στη Βενεζουέλα να ρίξουν τον Μαδούρο. Ακολούθησαν επεισόδια με πάνω από 50 τραυματίες, πυροβολισμοί, δακρυγόνα και η εικόνα σοκ ενός οχήματος της Εθνικής Φρουράς να πέφτει πάνω στο πλήθος των οπαδών του Γκουαϊδό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να βοηθήσει στην ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο και βρέθηκε στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας. Εκεί, δημοσιογράφος του Reuters είδε δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων κατά του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών. Στη συνέχεια ακολούθησε χάος.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στρατιωτικών που αποστάτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό του Γκουαϊδό απέτυχε, είπε ο Μαδούρο και προανήγγειλε ποινικές διώξεις σε βάρος όσων ήθελαν να τον ρίξουν.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα μιλούσε για απόπειρα πραξικοπήματος, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί που στασίασαν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα — επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα — ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Κατά τον Μαδούρο, στασιαστές στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα ήθελαν νεκρούς. Είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς», είπε. «Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε. Κατά τον Μαδούρο, ο Γκουαϊδό και οι συνεργάτες του είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» των ΗΠΑ.

Ο Νικολάς Μαδούρο εξάλλου αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (…) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (…) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητεί να συνεχιστούν και σήμερα οι διαδηλώσεις-Καλεί τον στρατό να συνεχίσει την «Επιχείρηση Ελευθερία»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την προσχώρηση μιας μερίδας των ένοπλων δυνάμεων στο δικό του στρατόπεδο και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και κάποιων από τους υποστηρικτές του.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην «Επιχείρηση Ελευθερία». Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (…). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.