ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σεργκέι Λαβρόφ  Η Ρωσία δεσμεύεται να «προστατεύσει» οποιοδήποτε ουκρανικό έδαφος προσαρτηθεί από τη Ρωσία

1 min read

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε χθες, Σάββατο 24/9, ότι οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες διεξάγονται δημοψηφίσματα θα τελούν υπό την “πλήρη προστασία” της Ρωσίας αν προσαρτηθούν από την Μόσχα, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω την σύγκρουση και να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη, προσπάθησε να αιτιολογήσει την εισβολή της χώρας του στην γειτονική της Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς της Μόσχας, ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου είναι παράνομη, γεμάτη νεοναζί και καταπιέζει τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Την Παρασκευή ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία αποσκοπούν στην προσάρτηση των εδαφών αυτών που κατέλαβε δια της βίας.
Το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να ψηφίσουν και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια του τετραήμερου δημοψηφίσματος, το οποίο οι δυτικές χώρες χαρακτήρισαν “απάτη” που έχει ως στόχο να αιτιολογήσει μια κλιμάκωση στον πόλεμο διάρκειας επτά μηνών στην Ουκρανία.

Σεβασμός στη βούληση των περιοχών

“Μετά τα δημοψηφίσματα αυτά, η Ρωσία βεβαίως θα σεβαστεί την έκφραση της βούλησης αυτών των ανθρώπων που για πολλά χρόνια υποφέρουν από τις καταχρήσεις του νεοναζιστικού καθεστώτος”, δήλωσε ο Lavrov στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ερώτηση αν η Ρωσία θα είχε λόγους να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας, ο Lavrov απάντησε ότι το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου εδάφους “που θα κατοχυρωθεί περαιτέρω” στο Σύνταγμα της Ρωσίας στο μέλλον “τελεί υπό την πλήρη προστασία του κράτους”.
“Όλοι οι νόμοι, τα δόγματα, οι αντιλήψεις και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτειά της”, σημείωσε, αναφερόμενος επίσης ειδικά στο δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ρητή προειδοποίηση την Πέμπτη του πρώην προέδρου της Ρωσίας Dmitri Medvedev, συμμάχου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ότι οποιοδήποτε όπλο στο οπλοστάσιο της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση εδαφών που ενσωματώνονται στη Ρωσία.

Ουκρανία: Ανεύθυνες δηλώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε ότι τα σχόλια του Lavrov και η προηγούμενη δήλωση του Putin, όταν είπε ότι δεν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είναι “ανεύθυνα” και “απολύτως απαράδεκτα”.
“Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει.
Καλούμε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να μιλήσουν τώρα και να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι τέτοιου είδους ρητορικές θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και δεν θα γίνουν ανεκτές”, έγραψε στο Twitter ο Kuleba.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι είναι μέρη της σύγκρουσης επειδή αποστέλλουν όπλα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Η πιθανή προσάρτηση ουκρανικού εδάφους εγείρει το ερώτημα πώς η Ρωσία μπορεί να ανταποκριθεί στη χρήση δυτικών όπλων σε αυτές τις περιοχές.
Η Ουκρανία ζήτησε επίσης την σύγκληση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα δημοψηφίσματα αυτά, αιτούμενη η Ρωσία να “λογοδοτήσει για τις περαιτέρω προσπάθειές της να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ”, όπως σημείωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Oleg Nikolenko.

Επιστράτευση

Ο Putin έδωσε εντολή την Τετάρτη για την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωση που εξώθησε κάποιους Ρώσους να κατευθυνθούν γρήγορα προς τα σύνορα, με την κυκλοφορία στα μεθοριακά σημεία με την Φινλανδία και την Γεωργία να αυξάνεται και τις τιμές των αεροπορικών ταξιδιών από τη Μόσχα να απογειώνονται.
Ερωτηθείς χθες γιατί τόσο πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα, ο Lavrov αναφέρθηκε στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

Ο Putin εξαπέλυσε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία επιχειρηματολογώντας ότι η διεύρυνση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό τις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης απειλεί τη Ρωσία.

Στην ερώτηση αν μπορεί να προβλέψει μελλοντικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ που θα έκαναν τη Ρωσία να αισθανθεί πιο ασφαλής σχετικά με την παρείσφρυση του ΝΑΤΟ, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, ο Lavrov απάντησε ότι η Δύση είναι αυτή που διέκοψε προηγούμενες συνομιλίες.
Ο Αμερικανός ομόλογός του Anthony Blinken σταμάτησε τις συνομιλίες παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η ανάπτυξη δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας συνιστά “απόρριψη της διπλωματίας”.

“Δεν λέμε όχι στις επαφές.
Και όταν έρχονται προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, συμφωνούμε.
Αν οι εταίροι μας θέλουν να συναντηθούμε διακριτικά, ώστε κανείς να μην μάθει γι’αυτό, είναι εντάξει, διότι πάντα είναι καλύτερο να μιλάμε από το να μην μιλάμε”, δήλωσε ο Lavrov.
“Ωστόσο στην παρούσα κατάσταση, η Ρωσία πολύ απλά δεν πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα”, σημείωσε.

Ο Lavrov επεδίωξε να δώσει την εικόνα ότι η αντίθεση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία περιορίζεται στην Ουάσινγκτον και τις χώρες υπό την επιρροή της.

Η Ρωσία προσπαθεί να ξεπεράσει τη διεθνή της απομόνωση ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επίπληξης της Μόσχας τον Μάρτιο.
Ο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, η Κίνα είναι σταθερή στις θέσεις της, επικρίνοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία, αλλά απέχοντας από το να ενστερνιστεί ή να προσφέρει βοήθεια στην στρατιωτική εκστρατεία.

Ωστόσο σε μια απροσδόκητη παραδοχή του την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ανησυχίες για την Ουκρανία.
Στην ερώτηση τέλος αν η Ρωσία δέχεται οποιεσδήποτε πιέσεις από την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου, ο Lavrov απάντησε: “Μπορείτε να πείτε στους αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές σας ότι απέφυγα να απαντήσω στην ερώτησή σας”

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.