ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σάλος με την αποκάλυψη σχεδίου των Τούρκων να πάρουν πίσω τους 8 στρατιωτικούς

1 min read

Σάλο έχει προκαλέσει όσα αναφέρονται από το Nordic Monitor, για το σχέδιο των Τούρκων να πάρουν πίσω τους 8 στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. ενδεικτικό το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που αναφέρει ότι «δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται».


Το σχέδιο αποκαλύπτει για πρώτη φορά την Τρίτη ο εξόριστος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, από τους πλέον γνωστούς αντιφρονούντες του καθεστώτος Ερντογάν.

Αποκάλυψη: Πώς η Τουρκία σχεδίαζε να πάρει πίσω τους 8 στρατιωτικούς

Ο τουρκικός στρατός είχε ετοιμάσει σχέδιο για το πώς να πάρει πίσω τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο 2016, το οποίο όμως ναυάγησε μετά την παρέμβαση των ελληνικών δικαστικών Αρχών πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που επικαλείται η ιστοσελίδα του Nordic Monitor, το τουρκικό γενικό επιτελείο έδωσε εντολή στο αρχηγείο του στρατού ξηράς και αεροπορίας, μία ημέρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 4:15 το απόγευμα, να εκτελέσουν σχέδιο προκειμένου να φέρουν πίσω το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς από την Ελλάδα. Ενήμερος ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Αθήνας.

Το αρχηγείο του στρατού ξηράς της Τουρκίας ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά αμέσως μόλις το ελικόπτερο Sikorsky προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο της νορβηγικής ιστοσελίδας, συμφώνησαν να επιστρέψουν και το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

Η διαταγή ήρθε έπειτα από ένα μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Twitter στις 5:15 το απόγευμα της 16ης Ιουλίου, στο οποίο ανέφερε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, που τον διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό. Η μυστική επιχείρηση ονομάστηκε «Επιχείρηση Αστραπή» και τέθηκε σε εφαρμογή μέσα σε 10 λεπτά αφότου παραλήφθηκε η εντολή από το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα, το τμήμα της Interpol συνέταξε το δελτίο συμβάντος εξηγώντας αναλυτικά το γεγονός με την προσγείωση του ελικοπτέρου και τα ονόματα των οκτώ αξιωματικών, ενώ συμπεριέλαβε στο σημείωμα αυτό και το αίτημά τους για αναζήτηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Το σημείωμα, με την ένδειξη «υψηλή προτεραιότητα», διαβιβάστηκε στην τουρκική Interpol και από εκεί στο γενικό επιτελείο στρατού.

Ενώ στην αρχή διαφάνηκε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών ναυάγησε όταν η ελληνική Interpol κατέγραψε -βάσει ελληνικού νόμου- τις αιτήσεις ασύλου των οκτώ μέσα στο σημείωμα.

Επομένως, έπρεπε τότε να παρέμβει η ελληνική Δικαιοσύνη για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έθεσαν το ενδεχόμενο των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισής τους, εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Το σχέδιο, ωστόσο, ναυάγησε μετά τις ανησυχίες των ελληνικών δικαστικών Αρχών για τις νομικές συνέπειες σε περίπτωση που παραδίδονταν οι Τούρκοι στρατιώτες στη χώρα τους. Αρά, η τουρκική ομάδα που πήγε το βράδυ της 16ης Ιουλίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη επιφορτίστηκε μόνο με την αποστολή της επιστροφής του ελικοπτέρου και όχι των ιδίων των στρατιωτικών.

Σύμφωνα με το άκαρπο σχέδιο, το αρχηγείο του στρατού ξηράς της Τουρκίας παρήγγειλε να είναι έτοιμο ένα ελικόπτερο με 10μελές προσωπικό, προκειμένου να πάει στην Αλεξανδρούπολη. Η 2η Πτέρυγα Μάχης Ειδικής Προστασίας που στρατοπεδεύει στην Κωνσταντινούπολη καθώς και η Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα διατάχθηκαν παράλληλα τα στρατεύματά τους να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα.

Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης. Η εντολή γράφτηκε από τον επιθεωρητή Τζανέρ Ατζάρ, αξιωματικό του τμήματος πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον Αρμαγάν Ουσταέλ, τον -τότε- προϊστάμενο βάρδιας του SKKHM.

Επίσης, σε άλλο απόρρητο έγγραφο, που αποκαλύπτει το Nordic Monitor, με ημερομηνία 17 Ιουλίου 2016, το Αρχηγείο του στρατού ξηράς της Τουρκίας έδινε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν νομική διαδικασία κατά των οκτώ αξιωματικών.

Η Τουρκία έχει ήδη επικηρύξει με 700.000 ευρώ τους οκτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι ωστόσο έχουν όλοι λάβει ήδη πολιτικό άσυλο και φυλάσσονται στην Ελλάδα.

Δένδιας: Δεν διανοούμαι ότι συνέβησαν όσα καταγγέλλονται

«H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Σχετικά με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το οποίο επικαλούμενο απόρρητα έγραφα μιλά για στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, με στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, και ότι «οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς», οι κύκλοι του υπουργού Νίκου Δένδια σημειώνουν: «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται».

Επίσης, διαμηνύουν πως γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κοτζιάς: Ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016;» αναρωτιέται ο Νίκος Κοτζιάς σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (https://twitter.com/NikosKotzias), ενώ κάνει λόγο για ελληνικό κέντρο συντονισμού σε βάρος του. Αφορμή για το tweet του πρώην υπουργού Εξωτερικών ήταν δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε εμπιστευτικά έγγραφα που έφερε στην επιφάνεια το δίκτυο Nordic Monitor, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε συμφωνήσει, σε πρώτη φάση, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιστροφή στην Τουρκία των 8 αξιωματικών, που είχαν βρεθεί στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, τον Ιούλιο του 2016.

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; Που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό», έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Κοτζιάς, ενώ κάνει retweet αναρτήσεις που κάνουν λόγο για «τούρκικες μυστικές υπηρεσίες» πίσω από το δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Εξάλλου, σε νεότερη ανάρτησή του αναφέρεται σε δηλώσεις κύκλων του Νίκου Δένδια, ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται» και σημειώνει: «Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.