Τε. Οκτ 28th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρύθμιση 120 δόσεων για εισφορές: Πόσο κόβεται η οφειλή, πόσο βγαίνει η σύνταξη

1 min read

Ο επανυπολογισμός των οφειλών οδηγεί και σε μείωση της σύνταξης έως και κατά 38%.

Με αγωνία περιμένουν την επερχόμενη ρύθμιση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε έως 120 δόσεις οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές, ιδίως εκείνοι που έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή χρωστούν στον ΕΦΚΑ. 

Το «κλειδί» της υπόθεσης είναι ότι με την νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να ζητήσουν επανυπολογισμό των οφειλών που προέρχονται από απλήρωτες παλιές εισφορές οι οποίες είχαν δημιουργηθεί μέχρι 31-12-2016. 

Μείωση προσαυξήσεων…

Εάν οι παλιές αυτές εισφορές επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα του «νόμου Κατρούγκαλου» που ισχύει από το 2017 θα ληφθεί υπ’ όψιν η κατώτατη εισφορά των 158 ευρώ το μήνα και στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η οφειλή θα είναι μικρότερη. 

Με τη μείωση της οφειλής, μειώνονται αναλογικά και οι προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα «κουρευτούν» κατά 85% και το εναπομένον ποσό θα ρυθμιστεί σε έως 120 δόσεις. 

…αλλά και μείωση συντάξεων

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι εάν επανυπολογιστούν οι εισφορές και για τα χρόνια πριν το 2017, τότε θα προκύψει και μικρότερη σύνταξη, διότι και αυτή θα υπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. 

Εάν ο ασφαλισμένος δεν θέλει να γίνει επανυπολογισμός της σύνταξης, τότε δεν θα γίνει και επανυπολογισμός των εισφορών και επομένως το κεφάλαιο της βασικής οφειλής θα μείνει ως έχει. Όμως, με βάση τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής (όπως έχει διαμορφωθεί με το παλιό σύστημα) σε έως 120 δόσεις, με κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%.

Δείτε παραδείγματα και πίνακες ΕΔΩ 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.