ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρύθμιση 24-48 δόσεων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Τι προβλέπει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

1 min read

Μία μόνο ευκαιρία θα έχουν προκειμένου να επανενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, όσοι ενταχθούν σε αυτή αλλά στη συνέχεια τη χάσουν. Όπως αναφέρει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, η ρύθμιση μπορεί να χορηγηθεί μέχρι δύο φορές ανά οφειλέτη


Όσοι είχαν ήδη ενταχθεί στην παλαιά ρύθμιση των 12-24 δόσεων, μπορούν με αίτησή τους να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση. Αποκλείονται, όμως, όλες οι οφειλές που τυχόν βρίσκονταν σε ενεργή ρύθμιση κατά την 1η Νοεμβρίου 2019.

Από τις 2 Νοεμβρίου 2019 και μετά, όλες οι οφειλές ρυθμίζονται με βάση τις σχετικές αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με την υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού). Η αναστολή δεν ισχύει για τις κατασχέσεις στα χέρια τρίτων που έχουν ήδη επιβληθεί πριν την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης.

Ωστόσο, τα ποσά που θα αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Σημειώνεται ότι, εάν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αποκλείονται από τη νέα πάγια ρύθμιση:

-Οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1/11/2019 ήταν σε ισχύ, όπως πχ των 12 ή των 120 δόσεων- ακόμα και εάν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις χάθηκαν οποτεδήποτε μετά την 1η Νοεμβρίου 2019.

-Οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα φοροδιαφυγής ακόμα και σε πρώτο βαθμό. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν μόνον εάν έχουν αθωωθεί κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

-Οφειλές οι οποίες, σύμφωνα με διατάξεις άλλων νόμων, δεν δύνανται να ρυθμίζονται (πχ από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών).

Μπορούν να ρυθμιστούν οι εξής οφειλές:

Α. Υποχρεωτικά:

-το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα και Τελωνεία, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον δεν έχουν τακτοποιηθεί με αναστολή πληρωμής ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής κλπ.

Β. Μετά από επιλογή του οφειλέτη:

α) και οι βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δόσεις οφειλών

β) και οι βεβαιωμένες αλλά ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής.

γ) οφειλές, οι οποίες μετά την 1/11/2019 και έως και τις 25/02/2020 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων: δύνανται από τις 26/2/2020, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν για το υπόλοιπο αυτών στη νέα ρύθμιση με τις 24-48 δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι οι οφειλές υπήχθησαν στη ρύθμιση για πρώτη φορά.

δ) οφειλές, οι οποίες κατά την 1/11/2019 δεν τελούσαν σε ρύθμιση αλλά είχαν υπαχθεί προγενέστερα σε δόσεις ή υπήχθησαν σε ρύθμιση μετά την 1/11/2019 και έως τις 26/2/2020 αλλά χάθηκε, δύναται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση θεωρείται δεύτερη.

Διαφορετικά, εάν δεν γίνει αίτηση, οι παραπάνω οφειλές της παρούσας περίπτωσης συνεχίζουν να τελούν σε ρύθμιση σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις των προ ισχυουσών διατάξεων για τις 12 δόσεις.


Δείτε την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ εδώ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.