ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

12 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ρεκόρ προκλητικότητας η Άγκυρα! 965 παραβιάσεις σε 50 μέρες, όταν το 2019 είχαν 4.811

1 min read

Καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ προκλητικότητας μετά το άλλο οι Τούρκοι στο Αιγαίο τη στιγμή που απειλούν με γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και με έναν ύποπτο και προφανέστατα δόλιο τρόπο σέρνουν την ελληνική κυβέρνηση σε ένα ανατολίτικο παζάρι για τα δήθεν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως αρχή ενός διαλόγου με απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη και τη συνεκμετάλλευση. Η Άγκυρα στήνει πολύ καλά οργανωμένα μία παγίδα στην Αθήνα και αν καταφέρει να τη ρίξει μέσα τότε η Ελλάδα θα έχει απωλέσει με απόλυτη βεβαιότητα κυριαρχικά δικαιώματα. Τα δε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουρκικής δραστηριότητας στο Αρχιπέλαγος πραγματικά σοκάρουν…

Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που τουρκικά μαχητικά κάνουν «πάρτι» στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων η κυβέρνηση να υποδέχεται τα «γεράκια» της Άγκυρας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να συζητάει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ποια μέτρα; Σε τι μπορεί να αποσκοπούν αυτά; Στο να ρίξουν την ένταση που η Τουρκία προκαλεί και δυναμιτίζει ανάλογα τις επιδιώξεις της; Αν η Τουρκία ήθελε διάλογο θα έπρεπε ως μία και μόνο προϋπόθεση να τεθεί από την Ελλάδα το εξής: Σταματήστε τις προκλήσεις όπως και την κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ξεχάστε τις απειλές και τους τσαμπουκάδες και τότε ελάτε να συζητήσουμε πως θα αποφευχθεί η ένταση. Με οπλισμένα τα τουρκικά μαχητικά να πετούν λίγα μέτρα πάνω από εθνικό έδαφος, τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να μιλούν για μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρξει, όπως είπε και ο κ. Δένδιας, έντιμος διάλογος.

Όσον αφορά στα ΜΟΕ από το γραφείο του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου «ξέφυγε» μία αναφορά περί συμφωνίας για ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών σχηματισμών, ανταλλαγή άρθρων και συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Προφανώς και δεν συζητήθηκαν ή συμφωνήθηκαν μόνο αυτά τα θέματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς οι Τούρκοι άνοιξαν σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις πάγιες αξιώσεις τους σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Από τα όρια του FIR Αθηνών, το εύρος των χωρικών υδάτων, μέχρι τις «γκρίζες ζώνες» και την υφαλοκρηπίδα. Δεν έστειλαν άλλωστε έναν στρατηγό της απολύτου εμπιστοσύνης του Ταγίπ Ερντογάν, που έχει θητεύσει στη ΜΙΤ και είχε πρόσφατα αναλάβει ως αποστολή τη στήριξη του Σάρατζ στη Λιβύη οργανώνοντας και κάνοντας επιθέσεις με οπλισμένα UAVs από την Τρίπολη κατά των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ για να διαπραγματευτεί την συμμετοχή σε… αθλητικές δραστηριότητες.

Προφανώς οι αξιώσεις που τέθηκαν από τους Τούρκους και συνιστούν αλλαγή του «status quo» στο Αιγαίο αντικρούστηκαν από ελληνικής πλευράς. Τίθενται όμως δύο βασικά ερωτήματα.  Γιατί ανοίγει ένας διάλογος σε στρατιωτικό επίπεδο, παρά και τη συμμετοχή αξιωματούχου από το υπουργείο Εξωτερικών, για καθαρά εθνικά ζητήματα που συζητιούνται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και γιατί η Ελλάδα δέχεται τον διάλογο με πρόφαση τα ΜΟΕ γνωρίζοντας πώς οι Τούρκοι θα ανοίξουν «καυτά» θέματα. Εκτός και αν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από την κυβέρνηση να γίνουν υποχωρήσεις και βάζουν μπροστά τους στρατιωτικούς. Αν και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πώς δεν υπήρξε συμφωνία σε κυρίαρχα θέματα, ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει τι συζητάει η κυβέρνηση. Τη μυστική διπλωματία την έχει άλλωστε καταγγείλει η νυν κυβέρνηση όταν την ασκούσε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δε στρατιωτικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν μπορούν συνάδελφοι τους να έχουν χύσει το αίμα τους στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και άλλοι να δίνουν καθημερινά μάχες στο Αιγαίο για τον ίδιο σκοπό και αυτοί να διανοούνται πώς μπορεί να γίνει διάλογος με υποχώρηση από τις εθνικές γραμμές. Τις τέσσερις ημέρες που γίνονταν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ οι Τούρκοι ξεσάλωσαν με καθημερινές υπερπτήσεις, δεκάδες παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και επικίνδυνες αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που τους αναχαίτιζαν. Οι υπερπτήσεις, οι εμπλοκές, τα οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη και οι παραβιάσεις είναι αυτά που δείχνουν την λεγόμενη ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Μία ματιά στα στοιχεία είναι αρκετή για να φανεί πώς η Άγκυρα το πάει φουλ για «θερμό επεισόδιο» ή ελληνοτουρκική κρίση.

Ρεκόρ δεκαετίας το 2019

Το 2019 που ήταν ένα έτος με πολύ αυξημένη την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο μπορεί να αποδειχθεί… τίποτα μπροστά στο 2020. Ολόκληρο το προηγούμενο έτος είχαν γίνει συνολικά 124 υπερπτήσεις και 384 εμπλοκές. Στοιχεία ρεκόρ των τελευταίων τουλάχιστον δέκα χρόνων. Μέχρι και την Πέμπτη, σε 50 ημέρες δηλαδή, τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν καταγράψει ήδη 102 υπερπτήσεις και 122 εμπλοκές. Κι όλα αυτά όταν τα προηγούμενα χρόνια (την τελευταία 5ετία) σημειώθηκαν από 36 έως και 57 υπερπτήσεις κατά έτος και 68 έως 176 εμπλοκές.

Τεράστιος ήταν επίσης ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο. 344 οπλισμένα αεροσκάφη επί συνόλου 2.118. Οι αριθμοί αυτοί απλά δεν υπάρχουν στα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων. Όπως βεβαίως και αυτά των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ παραβιάσεων με τον αριθμό τους να εκτοξεύεται στις 4.811, όταν το 2016 ήταν 1.671 και το 2015 1.779. Μόνο την διετία 2017-2018 ξεπέρασαν τις 3.000 οι παραβιάσεις. Από το 2009 που υπάρχει συγκεντρωτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ τόσο υψηλοί αριθμοί στην τουρκική προκλητικότητα δεν έχουν καταγραφεί ποτέ. Είναι προφανές, πώς αποτελεί αυτή η αυξημένη παραβατικότητα εκ μέρους της Τουρκίας άλλο έναν μοχλό πίεσης για να υποκύψει η Ελλάδα στις αξιώσεις της…

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΈτοςΠαραβάσειςΠαραβιάσειςΑεροσκάφηΟπλισμέναΕμπλοκέςΥπερπτήσεις
2015826177913841338036
201690216711016866857
201711033317133025717639
201814013705177519612847
2019178348112118344385124
2020278965377119122102

Δημοσίευση στα Social Media